Kézdivásárhelyen új óvoda épül

Kézdivásárhelyen új óvoda épül Kovászna megye

Érdekes konstelláció részeként tegnap a megyei önkormányzat mellett Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Barót tanácsa is ülésezett, emellett a szünetekben a politikai pártok tartottak sajtótájékoztatókat, ők kampánycéllal.
Vita a közszállítás kapcsán
Sepsiszentgyörgyön a jelenlevő 19 városatya több mint 40, a városigazgatás legkülönbözőbb területeit érintő tervezetről határozott a majdnem kétórás ülésen. Vitára a Multi-Trans közszállítási vállalat kapcsán került sor. Ez tavaly 5000 lejes profittal zárta az évet, a várostól kért idei támogatást ezen teljesítményéhez is mérték. A jóváhagyó szavazás előtt azonban Bálint József néppárti választott – egyben ülésvezető – sérelmezte, hogy a város szélein évek óta elérhetetlen a szolgáltatás, mivel nincsenek buszmegállók, és újakat sem létesítenek. Gheorghe Ion nemzeti-liberális képviselő a Mihai Viteazul Főgimnázium előtti buszmegálló elköltöztetését javasolta, mivel annak balkáni hangulata nem méltó egy oktatási intézmény környezetéhez.
Az igazgató és Antal Árpád polgármester válaszukban kifejtették, a helyi közlekedést uniós pénzekből kívánják fejleszteni, addig viszont nincs lehetőség az infrastruktúra bővítésére. A megállókban szemetelők és hangoskodók pedig nem a helyi, hanem a helyközi járatok utasaiból kerülnek ki, szabályzásuk nem a helyi, hanem a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozik. Az ülésre még visszatérünk.

Ki érdemel több támogatást?
A kézdivásárhelyi városatyák nagyon operatívnak bizonyultak, hiszen a nem kevesebb, mint 19 határozattervezetet alig egy óra alatt jóváhagyták. Többek között elfogadták Cristea Mariana tanácsosi mandátumának érvényesítését, ingatlanok átadását helyi tanintézmények ügykezelésébe, továbbá a municípium tulajdonában levő legelők bérbeadására vonatkozó határozattervezetet.
Az egyik legfontosabb napirendi pontot az óvodaépítésre vonatkozó pályázat hatékonysági tanulmányának, valamint technikai-gazdasági mutatóinak jóváhagyása jelentette. Bokor Tibor polgármester kifejtette, a városnak mielőbb legalább egy új óvodára van szüksége, amelyet pályázati pénzből húznának fel. „Két központban található óvoda – a Vackor és a 2. Számú Óvoda – nem az önkormányzat tulajdonában levő épületekben működik, és havonta kemény béreket fizetünk, ezért a Bod Péter Tanítóképző udvarán új ingatlant építenénk”, hangzott el. A beruházás összértéke 3.699.000 lej, ebből a munkálat értéke 2.230.000 lej áfa nélkül.
A különféléknél Szigethy Kálmán tanácsos úgy vélte, a kulturális egyesületek támogatásánál nem megfelelően jártak el, hiszen míg a város hírnevét öregbítő kulturális rendezvényeket, illetve gyerekeket, fiatalokat megmozgató eseményeket szervező CsomóPont Egyesület mindössze 2000 lejt kapott, addig a Flagellum Dei Motoros Klub 3000 lejt motoros találkozó rendezésére, „ami nem kulturális esemény”. Illés Botond tanácsos a Dózsa György utca névtáblájának kicserélését szorgalmazta, hiszen azon a parasztvezér halálának éve (1514) helytelenül van feltüntetve (1515).

Autót a helyi rendőröknek
Kovásznán is több napirendi pontról döntöttek a városatyák, többek között elfogadták a költségvetés-kiegészítést, aminek értelmében a tavalyi költségvetési többletből 348.720 lejt fordítanak olyan munkálatok, műszaki dokumentációk finanszírozására, amik a város fejlesztését szolgálják (a részletekre egy későbbi lapszámunkban visszatérünk). Ugyanakkor jóváhagyták, hogy a polgármesteri hivatal tulajdonában levő Dacia Logant az önkormányzat alárendeltségében működő helyi rendőrség rendelkezésére bocsássák, feliratozzák stb.
Mint elhangzott, az autóra azért van szüksége a helyi rendőrségnek, hogy megfelelő módon tudják ellátni feladatukat. Hatáskörük a kommandói úttól a város sepsiszentgyörgyi, valamint kézdivásárhelyi kijáratig, illetve Csomakőrösig terjed, s ez idáig nem rendelkeztek szolgálati járművel. A helyi rendőrség öt tagból áll, két váltásban teljesítenek szolgálatot.

Jóváhagyták a pályázatokat
A baróti város tanácsülésen elhangzott legfontosabb hírként Lázár-Kiss Barna polgármester ismertetett a jelenlevőkkel: jóváhagyták a városnak az Országos Helyi Fejlesztési Programhoz (PNDL) benyújtott pályázatait, így a közbeszerzések lejárta után kezdődhet a Felsőrákos felé vezető út (a Véczertől a város közigazgatási határáig) felújítása, a felsőrákosi vízhálózat kiépítése, valamint a baróti iskolakampusz főépületének befejezése. A három pályázat értéke összesen 25 millió lej. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 30., 8:15
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Mint kezdivasarhelyi javasalom csak a meglevo kulon alloepuletett kell boviteni az is megfelel es az Ady E. utcabol megkell nyitani a foepulet ajtajat a kicsiknek.