Felhívás!

Ketten belehaltak

Mint azt már megírtuk, december 28-tól kezdődően a rendőrök is kiállíthatnak ideiglenes távoltartási végzést. A családon belüli erőszak esetén alkalmazható ideiglenes intézkedés öt napig érvényes, illetve bírói beleegyezés nélkül rendelhető el – tájékoztatott egy közleményben az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az országos statisztikai adatok szerint tavaly, az első 11 hónapban több mint 35 ezer esetben nyomozott a rendőrség családon belüli erőszak ügyében, az említett időszakban a bíróságok 3,4 ezer távoltartási végzést bocsátottak ki.

Tolvaj-Marin Nicoletától, a megyei rendőrség szóvivőjétől megtudtuk, Háromszéken, novemberig 35 távoltartási parancs volt érvényben, ezeket 22 alkalommal szegték meg, ezért bűnvádi eljárást indítottak az elkövetők ellen. Az új metodológia értelmében Háromszéken eddig egy esetben állított ki távolságtartási végzést az ügyben eljáró rendőr, mert úgy ítélte meg, hogy az áldozat élete veszélyben van.

Az is kiderült, hogy 2018-ban növekedett a hivatalosan jegyzett családon belüli erőszakos cselekedetek áldozatainak száma: az említett esztendő első tizenegy hónapjában 285 családon belüli erőszakról érkezett panasz (50,9% vidékről). A panaszosok 42 százalékát fizikailag bántalmazták, további 45 százalékukat elhagyta házastársuk. A jegyzett esetek 91,5%-a az érintettek otthonában történt. Továbbá Háromszéken tavaly két személy életét követelte a családon belüli erőszak.

A Kovászna megyében elkövetett családon belüli erőszakok jelentős százalékában nők voltak az áldozatok, az elkövetők pedig többnyire férfiak, akik leginkább alkoholos mámorban bántalmazták családtagjaikat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.