Felhívás!

Magyar nyulak Szépmezőn

Magyar nyulak Szépmezőn Kovászna megye

Száz, Magyarországról hozott vadnyulat engedtek szabadon Szépmezőn. A Kovászna megyei va­dász­egyesület import egyedekkel bővíti az állományt, amelyet az utóbbi időben rendesen megtizedeltek a rókák és a pásztorkutyák. A nyúl­import 11 ezer euróba került.

A populáció csökkenésének egyik oka az, hogy az utóbbi időben rendszeresen oltják a rókákat veszettség ellen, ezért számuk megnövekedett, és ez felborította az ökológiai egyensúlyt – mondják a szakemberek.

– A modern mezőgazdaság miatt a vadnyulak szinte teljesen eltűntek erről a területről, de a rókáknak és a pásztorkutyáknak is meg van a maguk szerepük a populáció csökkenésben – nyilatkozta a sajtónak László Béla, a vadásztársaság elnöke.

A nyulakat genetikailag tesztelték, hogy meggyőződjenek arról, hogy tudnak párosodni a helyi fajtákkal. Egy vadnyúl 110 euróba került. A vadásztársaság azt fontolgatja, hogy további hetven egyedet vásárol.

Fodor István, a Bodoki vadászegyesület elnöke szerint a rókák elszaporodásához, s így a nyúlpopuláció csökkenéséhez az vezetett, hogy nem hagyják, hogy „a vadász azt csinálja, amit mindig is csinált”: fenntartsa az egyensúlyt, hanem mindenre, a rókára is, „irodából adnak kilövési kvótát”.

– Már országokban, köztük Magyarországon is, a róka dúvadnak számít, kilövéséhez semmiféle engedély nem kell. Erre annál is nagyobb szükség volna, hogy az állomány egy része varas, kilövéssel meg lehetne állítani a kór terjedését – mondja a szakember.

Véleménye szerint a mezei nagy termőtáblákon használt mértéktelen vegyszerezés is hozzájárult az nyúlállomány csökkenéséhez, de az is, hogy elszaporodtak a csókák és a varjak, amelyek jó étvággyal „szedik össze” a nyúlfiakat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 10., 10:48
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Igen ez mind jo, de az erem masioldala is megerne egy miset … A BAROTI SZEKHELY IRODAJABAN A GAZCSAP EL VAN ZARVA A KI NEM FIZETETT SZAMLAK MIATT… meg egy kiados fagy hianyzik, s azutan a szetfagyott vezetekeket meg lehet nezni.
    L. Bela batyam nem hiszem, hogy a tagsag altal befizetett meregdraga dijakbol nem jutna egy biztonsagos alapfuttesre.