Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két országos tantárgyversenyt is szerveznek Háromszéken

Két országos tantárgyversenyt is szerveznek Háromszéken Kovászna megye

Nagy horderejű, de annál nemesebb feladatot kaptak Kovászna megye tanintézményei: idén áprilisban két országos tantárgyverseny megszervezéséért felelősek. Sepsiszentgyörgyön a magyar nyelv és irodalom terén, Kézdivásárhelyen hittanolimpán mérhetik össze tudásukat az ország magyar anyanyelvű diákjai.

Hirdetés
Hirdetés

Nem minden évben kerül sor országos tantárgyverseny szervezésére Kovászna megyében, az idei tavasz azonban kihívást hozott a tanfelügyelőség és az oktatási intézmények számára is, amelyek vezetői igyekeznek színvonalas eseményeket és a gyerekek számára gazdag programkínálatot összeállítani. A részletekről a hétfői sajtótájékoztatón számoltak be, amely során Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta: volt már alkalom rá, hogy a versenyszervezésre vonatkozó felkérést vissza kellett utasítaniuk, mert nem volt meg rá az adminisztrációs keret. Most azonban mégis felvállalták két neves esemény lebonyolítását is.  

Hittanolimpia Kézdivásárhelyen

Összesen 12 megye 156 diákját várják a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnáziumban megszervezendő országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpiára április 24. és 26. között. Bejan András igazgató elmondta, hogy számukra nem idegenek a hittanversenyek, hiszen 2014-től idáig többször is sor került rá, ugyanakkor az iskolában évtizedek óta működik teológia szak is, több mint száz diákkal a négy évfolyamon. Ugyan a Nagy Mózes szerepel házigazdaként, Kézdivásárhely más iskolái is aktívan felelősséget vállaltak, így például a Gábor Áron Szakközépiskola biztosít szálláshelyet és étkeztetést is.

Tavalytól vallás-turizmus profilon oktatnak teológiát a Nagy Mózes Főgimnáziumban. Fotó: Tuchiluș Alex

A programról szólván Bejan András elmondta, hogy szerdán érkeznek, a csütörtökre eső írásbeli próba után pedig tanulmányi kiránduláson vehetnek részt a diákok, akik az Incze László Céhtörténeti Múzeumot és a gelencei műemlék templomot is meglátogatják. Pénteken reggel szentmisével zárják az olimpiát, ekkor fog sor kerülni a díjkiosztóra is, amely során helyi támogatók biztosítják a különdíjakat. Az idei országos olimpián 27 Kovászna megyei diák vesz részt, köztük községekből származó iskolások, például Ozsdoláról és Esztelnekről. Katolikus hittanversenyt utoljára 2019-ben szerveztek a megyében, akkor a Székely Mikó Kollégium volt a házigazda.

Sepsiszentgyörgyön az irodalomé a főszerep

Április 19-22. között ad otthon a Sepsiszentgyörgy a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalmi tantárgyversenynek. Utoljára 14 évvel ezelőtt szervezték a háromszéki megyeközpontban a neves megmérettetést, emiatt a lebonyolításért felelős Székely Mikó Kollégium és az étkeztetésért és szállásért felelős Református Kollégium közös erővel látott neki a feladatnak. Kőmíves Noémi magyar szakos tanfelügyelő elmondta, hogy 17 megyéből 180 gyereket fogadnak, a négy napos programot pedig izgalmasan állították össze, tekintve, hogy éppen akkor szervezik a Szent György Napokat is.

A líceumi tanulók így többek között író-olvasó találkozón vehetnek részt Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel, míg az általános iskolások kézműveskedhetnek a Míves Házban. Ellátogatnak ezenkívül a Háromszék Táncegyüttes előadására és a helyi moziba is, de egész napos kirándulást is szerveznek a kézdiszéki településekre. Az eredményhirdetésre április 21-én, vasárnap kerül sor, hétfőn délelőtt esedékes a záróünnepség a hazautazás előtt. A verseny országos szakaszának díjazottjai a Kárpát-medencei döntőre jutnak tovább, az Apáczai Csere János nevét viselő nemzetközi versenyre.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük