Hirdetés
Hirdetés

Két halálos kimenetelű munkabaleset történt tavaly Háromszéken

Két halálos kimenetelű munkabaleset történt tavaly Háromszéken Kovászna megye

Tavaly több munkabaleset történt Kovászna megyében, mint az azt megelőző évben. 2021-ben 35 ilyen esetről értesült a megyei munkaügyi felügyelőség, 2022-ben viszont ez a szám 49-re nőtt – a munkabalesetek közül kettő halálos kimenetelű volt, akárcsak egy évvel korábban. A tapasztalt munkavédelmi szabálytalanságok miatt a hatóság összesen 220 500 lejre bírságolta meg az alkalmazókat. 

Hirdetés
Hirdetés

Összehasonlításképpen: 2020-ban 34 munkabalesetből ugyancsak kettő végződött az érintettek elhalálozásával, tehát a legsúlyosabb munkabalesetekre vonatkozó számok azonosak voltak az elmúlt három évben. 2021-ben két – 35, illetve 46 éves – férfi vesztette életét Kovászna megyében munkabaleset következtében, további 33 esetben az érintettek ideiglenesen munkaképtelenné váltak. Tavaly egy erdőkitermelési baleset során egy 41 éves férfi hunyt el, valamint egy 27 éves kamionsofőr szenvedett halálos közlekedési balesetet. Egy 54 éves férfi szintén fakitermelés során szerzett sérüléseket, őt 3-as fokozatú rokkantnak nyilvánítottak. A leggyakoribb területek, ahol balesetek történtek a kereskedelem, a textilipar és az élelmiszeripar. Viszont a súlyosabb, időszakos munkaképtelenséget okozó esetek az építő- és fafeldolgozó iparban következtek be.

Annak érdekében, hogy a hasonló esetek megelőzhetők legyenek, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség 534 ellenőrzést folytatott le a megye munkaadóinál, ezek során 680 büntetést róttak ki 220 500 lej értékben. Az észlelt hiányosságok közül a legfontosabbak: a villamossággal működő felszerelések, gépek nem megfelelő használata, védőöltözet és védőfelszerelés hiánya, nyomás alatt lévő eszközök biztonsági szelepének hiányos ellenőrzése stb. Több helyen gondot jelentett, hogy nem fordítottak figyelmet a helyiségek megfelelő levegőellátottságára, az arra kijelölt dolgozókat nem oktatták elsősegélynyújtásra, gyakori volt a munkaorvosi ellenőrzések elmulasztása, és általánosságban a biztonságra, megelőzésre vonatkozó szabályok megszegése.

A munkaügyi felügyelőség jelezte, mivel az építőipar számos kockázatot rejtő ágazat, ezért országos kampány keretében fogják ellenőrizni az alapvető munkavédelmi követelmények betartását. Ugyancsak országos szintű akciók várhatóak az áru- és személyszállítás területén, de a termelés, raktározás, értékesítés területén dolgozók védelme érdekében meglátogatják az erre szakosodott cégeket is. Március eleje óta zajlik a szállodák és más szálláshelyek, éttermek ellenőrzése, és a tavalyi kórháztüzek miatt a megye egészségügyi intézményeit is sorra felkeresik, jelezte a munkafelügyelőség.

Fotó: 123rf

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük