Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két fürdőszobás lakást kért egy „rászoruló”

Két fürdőszobás lakást kért egy „rászoruló” Kovászna megye

Mint arról még a rajtolásánál beszámoltunk, a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából dicséretes kezdeményezés indult Sepsiszentgyörgyön, a megyeszékhelyi önkéntescsapat segítő kezet nyújt minden rászorulónak, a bevásárlástól, a lelki beszélgetéseken át egészen a lakásszerzésig vállalnak különféle jótékony cselekedeteket. A telefonhívások érkeznek, lapunk pedig arra volt kíváncsi, hogy milyen kéréseket jegyeznek a kezdeményezők, illetve visszaélnek-e a lehetőséggel az igénylők.

Hirdetés
Hirdetés

Kérdéseinkre Székely Róbert önkéntes-koordinátor rámutatott, több mint két hónapja heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön 18 és 20 óra között aktív a 0743.408.028-as telefonszám, illetve közel 30 önkéntes iparkodik segíteni a betelefonálóknak. Nem csak fizikai segítségre kell gondolni itt, hiszen az igények változatosak, így néha pszichológus, pap is válaszol a hívásokra, lelki, szellemi támogatást is nyújtanak az igénylőknek.

– A kérések hihetetlenül változatosak, csapatunk pedig iparkodik kiszűrni a visszaéléseket, hamis hívásokat. Eddig nem próbáltak átverni, igaz, voltak fura kérések, amelyeket végül nem tudtunk teljesíteni, de a rövid idő alatt akadt számos szép példa is arra, hogy miként lehet szomorú sorsokat jó vágányra terelni. A Segítő Háló kimondottan sepsiszentgyörgyi lakosoknak szól, és jó hír, hogy a helyi polgármesteri hivatal támogatásával, illetve más civil szervezetek bevonásával kibővítjük a kezdeményezést, így hamarosan már napi szinten vehetnek igénybe, tárcsázhatnak a rászorulók – újságolta Székely.

Kiderült, hogy a hívások főképpen idős személyek részéről vagy gyermekeiket egyedül nevelő édesanyáktól éreznek, de az sem ritka, hogy egy rászoruló ismerőse kér segítséget barátja nevében. Székely szerint igény van a Segítő Hálóra: főként komoly problémákat sejtető kéréseket kapnak, de olyanokat is, amelyek ha egyeseket meg is mosolyogtatnak, az igénylőnek fontosak. Egy idős hölgy például azért telefonált, hogy hetente egyszer menjen, látogassa meg őt valaki, akivel malmozhat, beszélgethet, mert a gyerekei külföldön élnek, nincs családja, nincsenek rokonai, nagyon egyedül érzi magát: ezt a kérést is teljesítették az önkéntesek.

Többen azért tárcsázták a fent említett számot, mert éheztek, netán ruhára volt szükségük: a Segítő Háló rajtuk is segített, élelmiszercsomagokat, ruhaneműt vitt nekik. Volt, aki a lehetetlent is megpróbálta, és azért hívta a csapatot, mert lejárt az albérlete, mennie kellett két kicsi gyerekével, de nem volt hová. Egy kétgyermekes, egyedül élő anyukáról van szó, és a csillagok állása igencsak szerencsésnek bizonyult, hiszen pont akkor talált munkát egy bérben lakó hajléktalan, a férfi más megyébe költözött, így bérelt lakása üresen maradt, az anyuka pedig beköltözhetett 2, illetve 4 éves kicsinyével (a lakás bére szerencsére minimális, és a bebútorozásnál is segítettek az önkéntesek).

Persze, akadnak elgondolkodtató kívánságok is. Egy hölgy például azért telefonált, mert két-, de inkább háromszobás lakásra lenne szüksége, és föltétlenül két fürdőszobával, mert az élettársával költözne oda…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 24., 6:39
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Sajnos ahogy a vasarloero csokken, egyre tobb fiatal vandorol kulfoldre, nemelyik csak „szezon”munkara, de egyre tobben veglegesen kivandorolnak egy jobb elet remenyeben. Van akinek osszejon, van akinek nem. Hibaztatni oket szerintem nem lehet, ha egy jobb eletre vagynak, a szulok orvendenk, hogy gyerekeik tobbre vittek mind ok, estenkent vagy hetvegeken az internet segitsegevel „talalkoznak” egy rovid idore es ez erot ad egy ujabb nap kezdeshez. Estenkent mielott allom nem jon a szemukre, elgondolkaznak, hogy hol tevedtek, mit nem csinaltak jol, hogy oregsegukre egyedul maradtak. Mindket gyerekem a tanulmanyai befejezese utan keszul, kuldoldre menni, tanuljak a nemt nyelvet konyvekbol onszorgalombol, hogy ne alacsonyan fizetett munkat tudjanak valalni. Az osztalytarsaiknak tobbsege is ki akar menni kufoldre dolgozni, de meg van ket, harom ev amig elvegzik az iskolat, talan itthon is valtozik addig valami.