Felhívás!

Késnek a bírságok

Késnek a bírságok Kovászna megye

Az enyhébb időjárás is közrejátszott, ám a háromszéki sofőrök is tudatosak, felelősségteljesek, ezért megyénkben a tél megérkezése óta eddig még senkit nem bírságoltak meg helytelen gumihasználat miatt – tájékoztatott Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője, aki a legutóbbi halálos közúti balesetről is újdonságokat osztott meg lapunkkal.

A téli gumik használatára vonatkozó törvények sok esetben kiskapukat rejtenek, már az a megfogalmazás is vitatható, hogy „csúszós út”: sokak szerint nem egyértelmű a fogalom. „A bírság előtt a forgalmi rendőr lehajol, megtapogatja az úttestet? És amúgy milyen eszközökkel, mérőműszerekkel állapítja meg, hogy ez csúszik-e vagy sem? Mert lehet, hogy szerintem éppen nem csúszik… Kinek lesz igaza?” – foglalta össze az aggályokat az egyik megkérdezett sofőr.

A törvényeket ki lehet forgatni, ám az tény, hogy a téli gumik éle­teket mentenek – állítják az egyenruhások jogosan. Megtudtuk, hogy a legutóbbi – a szépmezői úton – történt halálos balesetben összetört, az útról lesodródott személygépkocsin is nyári gumik voltak.

– Hangsúlyozzuk, hogy az említett baleset a túlzott sebesség és nem kimondottan a nyári gumik miatt történt, de nyári gumikkal volt felszerelve a gépkocsi. Azért fontos a téli gumik használata, még akkor is, ha nem fedi hó az úttestet, mivel a nyári gumik alacsony hőmérsékleten másképp viselkednek, nem tapadnak megfelelőképpen, mint a kifejezetten erre a célra gyártott téli abroncsok. A saját biztonságunk és a közúti forgalomban részt vevő személyek biztonsága érdekében is érdemes téli időszakban megfelelő abroncsokkal felszerelni járműveinket – tájékoztatott a rendőrségi szóvivő. 

A biztonsági öv életet ment – a rendőrség szerint ez a szomorú tanulsága a szerda esti szépmezői balesetnek is. Közleményük szerint 17.40 körül egy, Sepsiszentgyörgyről a keresztút felé tartó személygépkocsi 50 éves vezetője túlzott sebesség miatt megcsúszott a nedves úton, és a kerítésnek csapódott, egyik utasa életét vesztette. Súlyos sérüléseket szenvedett egy 18 éves lány és egy 2 éves kisgyerek, a sofőr és egy másik utas könnyebb sérülésekkel megúszta a „kalandot”. Az egyenruhások szerint releváns információ, hogy az elhunyt és a súlyosabban sérültek a hátsó ülésen ültek, de nem bekötve, még a kisgyerek sem, ahogyan azt a törvény előírja. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.