Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kérdezzen Vincze Loránttól!

Kérdezzen Vincze Loránttól! Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Profi rádió vendége lesz ma 16 órától Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke, aki a Háromszéki Megyei Küldöttek Tanácsának ülésére érkezik a céhes városba. Az élő műsorban a jelölt válaszolni fog a hallgatóknak, akik a Profi rádió Facebook-oldalán (http://facebook.com/profiradio), illetve a 0724-949.094-es telefonszámra küldött SMS-ben tehetik fel kérdéseiket.

Hirdetés
Hirdetés

Vincze Loránt 1977-ben született Marosvásárhelyen, családos ember. Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újságírói szakán szerzett egyetemi oklevelet, majd Bukarestben mesterizett elektronikus kormányzás és közigazgatás szakon. 1994-től rádiós újságíróként dolgozott a Marosvásárhelyi, a Kolozsvári, majd a Bukaresti Rádió magyar adásánál. A Kossuth Rádió munkatársa is volt. 2005 és 2009 között marketingigazgatóként, vezérigazgatóként és főszerkesztőként tevékenykedett az Új Magyar Szó napilapot megjelentető Scripta Kiadónál.

Az elmúlt tíz évben a külpolitikában, a magyar és az európai kisebbségvédelem témakörében szerzett tapasztalatokat. 2009 és 2018 között Brüsszelben az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek munkatársa volt, emellett a szövetség külügyi titkára. 2016 óta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, korábban egy mandátumon át alelnöke volt. Az európai kisebbségek legnagyobb és legbefolyásosabb ernyőszervezete 35 ország 103 szervezetét tömöríti. Az elmúlt években többek közt az Európa Tanácsban, az ENSZ Kisebbségi Fórumán, az Európai Parlamentben, a Régiók Bizottságában, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban hívta fel a figyelmet az erdélyi magyarokat ért jogsértésekre.

A Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés nemzetközi koordinátoraként meghatározó szerepet vállalt az RMDSZ első európai szintű kampányának sikerében, amelynek során több mint 1,3 millió aláírást gyűjtöttek az európai nemzeti kisebbségek számára uniós védelmet és támogatást kérő kezdeményezés számára. A kezdeményezők az európai választásokat követően felálló új Európai Bizottságnak nyújtják be az aláírásokat, így a Minority SafePack sorsa az Európai Unió intézményrendszerében dől el. Vincze Loránt célja, hogy az RMDSZ EP-képviselőjeként hathatósan segítse az európai kisebbségvédelmi kerettörvény megszületését. Emellett kiemelt fontosságot tulajdonít az erdélyi települések fejlődését és az erdélyi gazdák megélhetését biztosító uniós támogatások megőrzésének.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük