Hirdetés
Hirdetés

Kapnak még egy esélyt, hogy megtanuljanak írni és olvasni

Kapnak még egy esélyt, hogy megtanuljanak írni és olvasni Kovászna megye

Véget ér idén a Második esély elnevezésű program Kovászna és Hargita megyében. A programnak köszönhetően iskolázatlan fiatalok és idősek kapnak újabb lehetőséget arra, hogy elvégezzék az elemi vagy általános iskolai tanulmányaikat, és ezáltal nagyobb eséllyel találjanak maguknak munkahelyet.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna és Hargita megyék tanfelügyelőségei, valamint a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza még 2021-ben nyert 9,5 millió lejes pályázatot a REAL – nyitott iskola minden korosztálynak elnevezésű projekt keretében, amelynek köszönhetően több mint hatszáz gyermek, fiatal és felnőtt kerülhetett vissza az elemi és általános iskolák padjaiba, hogy befejezzék tanulmányaikat – mindez sokak esetében azt jelenti, hogy most tanulnak meg írni és olvasni. A programon belül 520 pedagógust képeztek ki, akik a diákokkal foglalkoznak.

Háromszékről kilenc iskola kapcsolódott be, Sepsiszentgyörgyről három: az Ady Endre, a Néri Szent Fülöp és a Gödri Ferenc általános iskolák, ezen kívül a bodzafordulói Mihail Sadoveanu, a gelencei, nagyborosnyói, sepsikőröspataki, uzoni és zabolai általános iskolák. Hargita megyében tíz tanintézményben foglalkoznak az iskolapadokat időnap előtt elhagyókkal: a székelyudvarhelyi Tompa László, a csíkkozmási, kászonaltízi, gyergyóvárhegyi, maroshévízi, nagygalambfalvi, parajdi, siménfalvi, székelykeresztúri és újszékelyi általános iskolákban.

Két típusú oktatás zajlik: egyrészt azoknak szól, akik nem fejezték be az elemi iskolát, ők megtanulnak írni, olvasni és elsajátítják az alapvető számtani műveleteket. Másrészt azoknak, akiknek az általános iskola felső tagozatát kell pótolniuk, ők szakképzésben is részesülnek.

A felnőttek szakképesítésben is részesülnek. (Fotó: REAL – A doua sansa Facebook-oldal)

A dolgok jó oldalát érdemes nézni

„Mindenképp pozitív az, ami az elmúlt két évben ezen a téren történt, hiszen elmondhatjuk, hogy több mint háromszáz ember Kovászna megyében már nem írástudatlan” – értékelte Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő az eddigi eredményeket. Sokan ennek köszönhetően tanultak meg írni, olvasni és számolni, illetve, akik már tudtak, tovább tudták folytatni tanulmányaikat, mert egyaránt beszélünk elemi és általános iskolai oktatásról. Adott esetben szakmát is tanultak a diákok, tehát szakképesítéssel is járt. Sok felnőtt azért szánta rá magát, mert tudatosult benne, hogy iskola nélkül nehezen boldogulnak, főleg, ami a munkahelykeresést illeti. Nyilván az anyagi támogatás is motiváló, de fontos volt a belső indíttatásuk is.”

Mindezt alátámasztják a munkaügyi minisztérium adatai, amely szerint Kovászna megyében 4,65 volt a munkanélküliségi ráta idén januárban, ami meghaladta az országos átlagot (3,09), és a munkanélküliek egyharmada csak négy osztályt végezett vagy egyáltalán nem jártak iskolába. A főtanfelügyelő úgy véli, sokan anyagi okok vagy az iskola közelségének hiánya, a korai családalapítás miatt hagyják ott az iskolát, és ez főként a roma közösségeknél tapasztalható. Ezért az iskolapadokba visszacsalogatott emberek, illetve azok, akik be is fejezik az elemi vagy általános iskolai tanulmányaikat, fejenként 500 lejes támogatást kapnak.

Támogatásban részesültek

A két székelyföldi megyében eddig 321 tanuló részesült támogatásban. Ezenkívül 150 lej értékben ruhákat, 160 lej értékben tanszereket és 85 lej értékű tisztálkodási szereket tartalmazó csomagot kapnak. A programba bekapcsolódó tizenkilenc iskola is profitált, hiszen interaktív táblákkal, laptopokkal, bútorokkal szerelték fel.

Vannak olyan családjaink, ahol mind a nagymama, mind a szülők, mind pedig a gyerekek részt vesznek a programban. Van, ahol a gyerekek délelőtt, a szülők pedig délután járnak iskolába, az utóbbiak esetében másképp működik a tanítás, több felnőttképzés-specifikus módszert alkalmazunk, tehát nem egészen olyanok az órák, mint az első osztályban, de bizonyos szempontból könnyebben megy velük, mert más a motivációjuk” – fogalmazott Bokor Attila, a háromszéki kisebbségek oktatásáért felelős tanfelügyelő, a program megyei irányítója.

Kovászna megyében jelenleg 324 kedvezményezettje van a Második esélynek, de a program folytatódik, áprilisban újabb csoportok indulnak. A modulok mindegyike 24 hétig tart, és hetente 16–20 órát tanulnak. Az Európai Unió Humánerőforrás Operatív Programja által finanszírozott, 36 hónapos projekt idén december végén fejeződik be. 

Fotó: REAL – A Doua Sansa Facebook-oldal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 24., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Dolgozniiiiiiii!?!?!? Dikk, valakik nagyon el vannak tévedve! Ezért nincs pénz,, gyerekpénzre” a mi adónkból. És ezért esznek szemetet az iskolások! Mert elégetik az eurómillióinkat bukott,, projektekre”. 500 év nem volt elég, hogy megtanuljuk, hogy kutyából nem lesz szalonna? És ugye fizetésekre sincs pénz soha… Mert kell a dologkerülők etetésére… Na akkor ők szavazzanak rátok!

 • User
  Dátum: 2023. március 26., 19:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Kiváncsi lennék, hogy mihaszna volt az ország pénzét ezekre költeni! A többség párszor bekukkintott, h ne vágják el a szocsit, de írni olvasni kevesen tanulhattak meg! Jobb lesni a segélyest, mind munkába járni!!!

 • User
  Dátum: 2023. március 28., 14:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát ez olyan lesz mint az únyó szankciói medvécske asszony szájából 1,2,3…most jön a 11.De majd jön Uri Geller és csak hármat számol így …eghi,káttó,hááom!MÚKOGGY!
  És csoda fog történni .Egy hónap alatt az a betűt meg az 1-es számot le tudják majd írni,de a 2×2 az néha 5 lesz ,mert azt a film alapján tanulják meg.