Hirdetés
Hirdetés

Idén befejezik a Szent Mihály-hegyi templom felújítását

Idén befejezik a Szent Mihály-hegyi templom felújítását Kovászna megye

2020-ban láttak hozzá a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyen található római katolikus, barokk műemlék templom felújításához, melyet idén november végéig kell elvégezni. A munkálatok eddigi alakulásáról és jelenlegi állásáról Jénáki Csongort, Lemhény község polgármesterét kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A Lemhény és Kézdialmás községek önkormányzatai közös pályázása eredményeként megvalósuló munkálatokhoz 2020 nyarán láttak hozzá, azonban a vállalkozó komolytalansága miatt nem sokkal az elkezdése után abbamaradt a felújítás. 2021 nyarán végre ismét munkához láttak. „Rekordidő alatt »meglett« az új kivitelező cég, a sepsiszentgyörgyi Baumeister” – közölte akkor a Székely Hírmondóval az elöljáró.

Tavaly ősszel Jénáki örömmel nyugtázta, látványos a haladás. „Kívül vakoltak és színt adtak a templomnak, a tetőzet peremezése is megtörtént. Odafigyeltek a kövek eredeti formájának megőrzésére, jelenleg az épületben dolgoznak. A restaurátorok a mennyezet eredeti színeinek »előhívásán« munkálkodnak, emellett a szentély és a sekrestye is készül. Igyekeznek, hogy amíg az idő engedi, a vizes munkával végezzenek. A folytatásban a torony állványozása, majd tavasszal annak teljes restaurálása következik. Örülünk, hogy számottevő haladás mutatkozik, hetente szemrevételezzük a munkálatokat és gyönyörködünk a kibontakozó látványban.” Hozzátette, szinte hihetetlen, hogy az első kivitelező kudarcát követően ennyire beindult a felújítási folyamat. „2023. november 30-ig kell befejezni ezt a projektet, és ez a kivitelező ígérete szerint megtörténik.”

 A mennyezet eredeti színében pompázik ismét (Fotó: Facebook)

Tavaly történt meg a falak külső felújítása (Fotó: Facebook)

 

A napokban a harangtorony újrafödéséhez is hozzáláttak. „A tetőzet faszerkezetének javításra szoruló részeit is kicserélik, emellett rézpléhlemezzel födik újra a tornyot” – sorolta. Hozzátette, emellett a templom padolása is folyamatban van. Az oltár fölötti freskók restaurálása, az esővíz elvezetése a tetőről és a templom körüli várfal felújítása ezután történik meg. „Hogy a várfallal pontosan mihez kezdünk, az még a jövő zenéje, pénzkérdés. Ám a november 30-ai határidőt tartani kell” – hangsúlyozta a polgármester.

Rézlemezzel födik újra a tornyot (Fotó: Facebook)

1332-ben a plébániatemplomot Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. A templom diadalívén feltüntetett dátum: „Olim erat seriptum 1510” újítást jelölhet. 1777-ben barokk stílusban átépítették, védőfalai 17. századiak két bástyával és egy kaputoronnyal, amely harangtorony is egyben. Háromszék Vármegye Emlékkönyve szerint 1607-ben, Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem idején a templomvárat megerősítették. A templom várfalának és a védőtornyainak építési ideje a 17. századra tehető, a kaputorony viszont a 16. században készülhetett. 1777-ben húzták fel az addig egyszerű, háromszögben záródó, nyugati oromfal helyére a hullámos csigavonal vezetésű szoborfülkés oromfalat. A templomvárba a keleti oldalon álló kaputornyon keresztül lehet bejutni, amely egyben harangtoronyként is szolgált. Az egyhajós, torony nélküli templom ovális, magas várfallal övezett udvar közepén áll.

Forrás: ersekseg.ro

Kiemelt korábbi fotó: Bartos Lóránt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük