Hirdetés
Hirdetés

Gázspray és vegyszer ne kerüljön a hulladékba!

Gázspray és vegyszer ne kerüljön a hulladékba! Kovászna megye

Gondot jelent, ha lécfalvi hulladékválogatónál az újrahasznosítható fém és műanyag közé olyan anyagok is kerülnek, amelyek a környezetre és a válogató alkalmazottjaira nézve egyaránt veszélyt jelentenek.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója kéréssel fordult a megye lakóihoz: „Gondoljanak arra, hogy a zsáktépő-gép óriási erővel hat hulladékra, a medveriasztáshoz használatos bors- és paprikaspray azonnal a levegőbe kerül, az Eco Bihor munkatársai pedig belélegzik, megbetegednek tőle, ezt el kell minden áron kerülni. Az erős növényvédő vegyszerek is veszélyesek: ha a levegőbe kerülnek, megint nagy gondot tudnak okozni. Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy veszélyes hulladékot még akkor se dobjanak a szemétbe, ha az fém- vagy műanyag-dobozban van, mert ezeket amúgy sem lehet újrahasznosítani” – áll a felhívásban.

Hirdetés
Hirdetés

 A növényvédő vegyszerek, önvédelmi spray-jek ugyanabba a veszélyeshulladék-kategóriába esnek, mint a gyógyszerek: ezt a törvény értelmében a kereskedőnek kötelezően vissza kell vennie. Fontos tudni azt is, hogy minden újrahasznosítható hulladék emberi kézen megy át, így a háztartási, a köznyelvben vegyes hulladék közé bekerülve is bajt okozhatnak ezek a veszélyes anyagok, ezért a vegyes hulladék közé dobását sem ajánljuk, hiszen a szabadban is károsak az emberre és a környezetre nézve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások