Felhívás!

Kapaszkodó a tehetségeknek

Kapaszkodó a tehetségeknek Kovászna megye

Két pályázati program keretében 70 ezer lejjel támogatja a HKA a háromszéki tehetségeket, illetve a honismeretet gyarapító és az osztályközösségek összekovácsolódását egyaránt szolgáló kirándulásokat. A részletekről Bereczki Kinga alapítványi igazgató beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Székelyföldi tehetségalapból – amelynek anyagi hátterét a Közösségi kártya-program és szentgyörgyi vállalkozók, magánemberek egyéni adományai képezik – idén 40 ezer lejt osztanak ki, egyenként 1000 lejes támogatást utalva azoknak a pályázó diákoknak, akik diplomákkal, más igazoló dokumentumokkal bizonyítják kiváló eredményeiket. A pénzt tehetségük ápolására kell fordítaniuk, további megkötések nincsenek, költeni lehet hangszerre, más eszközre, versenyen való részvételre, szakkönyvekre, fejlesztő programokra. Akár ismételten, egymást követő években is igénybe lehet venni ezt a támogatást, nyilván azok élveznek előnyt, akiknek anyagi helyzete indokolja a kérelmezést. Előkészítőstől egyetemistáig bárki jelentkezhet.

A pályázatok benyújtásának határideje október 16., a jelentkezési adatlapot és a további részletek megtalálhatóak a hka.ro honlapon. Eredményt decemberben hirdetnek, a támogatást várhatóan jövő év januárjában osztják ki.

A HKA 2011-től futtatja Nem térkép e táj programját, ennek keretén belül idén 30 ezer lej pályázható meg iskolai csoportok háromszéki kirándulásaira. Ettől nemcsak azt remélik a kiírók, hogy jobban kötődnek majd a gyerme­kek az ismert helyi értékekhez, tájakhoz, miközben élményeket szereznek, hanem azt is, hogy az osztályközösségek és pedagógusok, sőt a szülők is – mert ők sincsenek kizárva – megerősítik egymással való kapcsolataikat, ezáltal pedig hatékonyabbak és kellemesebbek lesznek az iskolás hétköznapok. De ha a szülők kedvet kapnak e minta lemásolásához, és barátokkal, vendégekkel ők is hasonló háromszéki túrákat szerveznek, az már csak hab a tortán.

– Nagyon kedveltek a felsőháromszéki (Zágon–Apáca–Csomakőrös–Kovászna–Kézdivásárhely) és erdővidéki (Kisbacon környéki) körutak, közben a különböző egyesületek plusz programmal is várják a csoportokat. Örvendetes, hogy a gazdasági értékek is bekerültek a célok közé, vállalkozásokat, műhelyeket is felkeresnek a látogatók. Ha egy kiválósággal, tehetséges emberrel leülnek beszélgetni, az is jó, a tehetség is helyi érték, kitartásról, tapasztalatról, befektetetett munkáról hallhatnak tőle – mondta Bereczki Kinga. – A jó program, az élmények nem a pénzen múlnak, kivételesen alacsony költségvetéssel a málnási iskolások például 22 borvízforrást kerestek fel, és rendkívül élménydús napjuk volt. Az igényelt 350 lejből még vissza is hoztak.

A Nem térkép e táj programra szeptember 27-ig kell benyújtani a pályázatokat, október 2-án már eredményt hirdetnek, hogy a remélhetőleg még szép őszi napok alatt megejtsék a kirándulásokat. Magyar osztályok magyarul töltsék ki az űrlapot, ami szintén megtalálható az alapítvány honlapján, a román osztályok – ők is pályázhatnak, eddig is jelentkeztek Előpatakról, Bodzafordulóról – románul.

Eddig évente 1400–1500 gyermek, 28 csoport élt a HKA-programok kínálta lehetőségekkel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.