Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jövőtől drágul a szemétdíj

Jövőtől drágul a szemétdíj Kovászna megye

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi, csütörtökön megtartott ülésén a szemétgazdálkodási cég igazgatójának a beszámolója is elhangzott. A cégvezető közölte: mivel csak részben sikerült teljesíteni a szelektív hulladékgyűjtést, így jövő év januárjától, európai uniós nyomásra drágul a szolgáltatás.

Annak ellenére, hogy az Eurostat felmérése szerint a romániai lakosok termelik a legkevesebb szemetet az Unióban, a hulladékgazdálkodás terén Romániának bőven vannak még elmaradásai. Bár Kovászna megyében sokat javult a helyzet, még mindig nem érjük el azt a szintet, amit az Európai Unió elvár, így jövő évtől büntetést kell fizetni Brüsszel felé, ezért emelkedik a szemétszállítás ára. Ezt a tanácsnak is közölte a hulladékgazdálkodási cég kézdivásárhelyi vezetője.

Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. igazgatója kifejtette: ez a drágítás kényszer hatására történik, mivel az ország vállalta, hogy növeli az újrahasznosítható hulladék arányát. A megye jól teljesített, de nem eléggé: nem értük el a kvótaszámot, így a szemét tonnájára büntetést számolnak a hatóságok. „A számok nagyon biztatóak, úgy látom, hogy a lakók megértették a szelektív gyűjtés fontosságát, de a 72,72 lej/tonnás áremelkedést – az uniós büntetés különbözetét – a cég nem tudja lefödni. Sokat számoltunk, megtárgyaltuk a kérdést a vezetőtanácsban, a lakossági ár vélhetően egy lejjel fog emelkedni” – mondotta Zonda, aki szerint a környezettudatos nevelési kampányokat tovább folytatják, a célközönség elsősorban az iskolás gyerekek.

Hirdetés
Hirdetés

Bokor Tibor polgármester elmondta: kevesen tudják, de a városháza már jó pár éve büntetést fizet a környezetvédelmi minisztériumnak e miatt, a kezdeti összeg 500 ezer lejt tett ki évente, amit 35 ezer lejre sikerült redukálni.

Hegedűs Ferenc tanácsos arra volt kíváncsi, hogy a sok szemetet termelő tömbháznegyedeknél, illetve a magánházaknál is mennyire van szelektíven gyűjtve a szemét. Hegedűs szerint a tömbhá­zaknál lehetne növelni a szelektíven gyűjtött hulladék arányán, hiszen nagyobb lélekszámú lakosság koncentrálódik egy kisebb területen. Az igazgató a következő tanácsülésre ígért ennek kapcsán egy kimutatást.
Az európai direktíváknak 2020-ig eleget kellett volna tenni, így 50 százalékkal növelni a papír, a fém, az üveg és a műanyag újrahasznosítását. Kézdivásárhely körülbelül 40 százalékon áll, tehát még van, amit javítani a mutatókon.

Az is kötelezettségszegésnek számít, ha az építkezések, valamint az épületek bontása során keletkezett hulladékok újrahasznosítási aránya 70 százalék alatt van, ugyanakkor a különböző csomagolóanyagokat is 60 százalékban újra kellene hasznosítani. Az elektronikus hulladékok esetében ez az arány 4 kilogramm per fő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. október 21., 11:08
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Mennyi ideig tartja magát már ez a hamis elképzelés? Egyrészt egyes autókban belül külön rekeszek vannak, másrészt a szelektív szemetet a feldolgozóban válogatják.

 • User
  Dátum: 2019. október 21., 17:19
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hetfo 15 ora!!! A Csavargyar parkoloja szinultig vizzel.Isten tudja mar hanyadikszor az iden hogy elszakadt a vizvezetek a Gyarak utca es a Dozsa Gy.talalkozasanal.HA MOST SE MOND LE A [VIZES FONOK]AKKOR NAGYON VASTAG BOR VAN A POFAJAN ES LATSZIK HOGY CSAK A PAR EZER EUROS FIZETES ERDEKLI.KEDIVASARHELYIEK MEG MEDDIG TURTOK_TURUNK???A VOROS BAROK MEG MEDDIG CSUFOLKODNAK A LAKOSSAGGAL??? Tuntetest kell szervezni es a jovo havi valasztast-szavazast bojkotalni!!!