Felhívás!

Jövőtervezés az uniós pályázatokról

Jövőtervezés az uniós pályázatokról Kovászna megye

Új utak építését, településeket, megyéket összekötő bicikliutak kiépítését, illetve integrált területi beruházások (ITI) elindítását, uniós finanszírozását szorgalmazza Kovászna Megye Tanácsa. A javaslatokról Tamás Sándor tanácselnök beszélt a Központi Fejlesztési Régió szakemberei által szervezett megyei munkacsoport tagjai előtt, akikkel a 2021–2027-es időszakra szóló, új uniós költségvetési prioritásokról, a fejlesztési régió következő időszakra vonatkozó regionális fejlesztési tervének kidolgozási szakaszairól egyeztettek.

„Nagyon fontosnak tartom az integrált területi beruházások (ITI) elindítását. Ez olyan program, amelyet Románia kísérleti fázisban a Duna-deltában próbált ki, sajnos nem sikeresen, viszont az alapszemlélet jó és követendő. Egyre jobban tapasztalható a megyék, kistérségek közti leszakadás, ha a Központi Régióra vetítjük ki, látható, hogy különbség van egyrészről Szeben és Fehér, illetve másrészről Hargita és Kovászna megye között, tehát nem jó, ha ugyanazon elvek mentén fejlesztjük az adott térségeket. Kovászna megye a fejlesztési régióban az első helyen áll az egy főre eső uniós forrás mértékét tekintve, de ha összességében nézzük, kis megye vagyunk, és az sem mindegy, hogy eleve milyen szintű infrastruktúrával rendelkeztünk. Az integrált területi beruházások pedig épp azt a rugalmasságot tudják biztosítani, amelyre az említett fejlettségi különbségek miatt szükség lenne” – magyarázta a tanácselnök.

A Központi Fejlesztési Régiót alkotó megyék mindegyikében konzultálnak a megyei munkacsoportokkal, amelyeknek tagjai közintézmények, civil, vállalkozói és szakmai szervezetek képviselői. A megyei szinten összegyűjtött adatok, igények, konzultációk alapján alkotják meg a regionális fejlesztési stratégiát, amelyben megfogalmazzák az Európai Unió 2021-2027-es időszakra szóló, új költségvetési keretéből finanszírozott programok prioritásait, kivetítve a Központi Fejlesztési Régióra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.