Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Romsilva is belépne az ozsdolai ügybe

A Romsilva is belépne az ozsdolai ügybe Kovászna megye

Tegnap volt az első érdembeli tárgyalás a kézdivásárhelyi bíróságon abban az ügyben, amit a román állam indított az ozsdolai közbirtokosság ellen. Bár a tárgyaláson csak pár apróságot tisztáztak, derültek ki érdekességek.

Hirdetés
Hirdetés

Az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete, a helyi és megyei visszaszolgáltatási bizottság ellen a pénzügyminisztérium indított pert, azt állítva, hogy a 2900 hektár zöld arany az állam tulajdonát képezi, ugyanis pár évtizeddel ezelőtt a társulást államosították, a tagságot anyagilag kárpótolták. Az ozsdolaiak minden tulajdonjogot bizonyító irattal rendelkeznek, így egyértelmű: egy burkolt visszaállamosítási kísérlet zajlik, a hatalmat az sem érdekli, hogy megélhetés és jövedelemforrás nélkül hagynak egy nagyközséget. A tegnapi tárgyaláson történtek ezt a feltételezést erősítik, ugyanis kiderült: a pénzügyminisztérium mellett az állami erdészet (Romsilva) is be akar lépni a perbe, és erős a gyanú, hogy nem a közbirtokosság oldalán.

A tárgyaláson a pénzügyminisztérium jogásza mellett ugyanis jelen volt a Romsilva képviselője is, akik különböző dokumentumokat adtak át az elnöklő Vasile Liviu-Daniel ítélőbírónak. További újdonság, hogy hat nagyobb közbirtokossági területtel rendelkező magánszemélynek és egy jogi személynek külön ügyvédje van Székely János révén, így a közbirtokosság által felkért Laczkó Dávid Géza ügyvéddel együtt két jogász is próbálja majd védeni az ozsdolaiak igazát.

Az ítélőbíró tudomásul vette a perbelépési kérelmeket, illetve az új ügyvédi jelenlétet is, viszont arról, hogy a Romsilva kérésének és az új jogi képviseletnek helyet ad-e, csak a december tizedikén esedékes tárgyaláson születik döntés. Eredetileg 17-ét jelölte meg a következő tárgyalás időpontjaként, de az ünnepekre és az évvégére hivatkozó Laczkó ügyvéd kérésének helyt adva egy héttel előrébb hozta a következő meghallgatást. Akkor elviekben már a bizonyítékok előtárása is megtörténhet.

Az is érdekes volt, hogy mind a pénzügy, mind az ozsdolaiak képviselőjétől megkérdezte: szerintük mennyit fog tartani a tárgyalás? Az előbbi fél évet, az utóbbi 9-től 12 hónapig terjedő periódust jelölt meg, vélhetően ennyi időt vesz fel, amíg minden egyes dokumentumot elő tudnak tárni.

A tárgyaláson egyébként 25-30 ozsdolai is részt vett Pál István közbirtokossági elnök és Lukács Attila alelnök mellett, hogy jelenlétükkel is mutassák a bírónak: nem hagyják veszni őseik jussát.

Az ügy – a jelentős pénzügyi, több millió eurót kitevő vonzata miatt – azért érdekes és veszélyes, mert precedensteremtő jellege lehet, amennyiben az ozsdolaiak veszítenek, ily módon több társulás alól kihúzhatja az állam a szőnyeget. A székelyföldi határközség lakói pár éve már elbuktak egy hasonló nagyságú, a megyésítéskor Vrancea megyébe szakadt területet, a 4759 hektár telekkönyvezett erdő negyven százalékát 1998 és 2000 között veszítették el.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük