Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jövő nyárra elkészülhet az Állomás negyedi tó

Jövő nyárra elkészülhet az Állomás negyedi tó Kovászna megye

Kétéves megtorpanás után folytatódhatnak a sepsiszentgyörgyi Állomás lakónegyedben, a vasútállomás közelében, az Olt partján négy évtizeddel ezelőtt létesített, majd kiszáradt mesterséges tó övezetének területrendezési munkálatai. Antal Árpád polgármester szerint a sokak által Állomás-tó néven emlegetett rész vonzó szabadidős helyszínné változhat 2024 nyaráig.

A 2021 őszén elkezdett munkálatokat egy ideig botlasztotta az a tény, hogy a terület közepén lévő, csaknem 200 négyzetméternyi kiemelkedés – néhai kis sziget – magántulajdonban volt, a kisajátítási eljárások pedig nehézségekbe ütköztek. Eleinte a tulajdonos túlságosan sokat kért a területért, aztán sikerült megállapodni: a hivatalos vételár 10 360 euró plusz áfa lett. Időközben elkészültek a tómeder körüli betonfalak és a közeli főút mellől levezető lépcsők.

A tervek alapján a néhai tómeder kétharmadában lesz újból víz (a közeli Olt folyóból), a többi terület kiegészíti a szárazföldi parkot. A tervben sportpályák, öltözők, mosdók szerepelnek, valamint egy kávézó is. Épül egy korszerű futópálya, és az egész övezetet sétányokon lehet majd bejárni. A köztéri világítást napelemek szolgálják a szabadidőparkban, térfigyelő kamerák segítik a közbiztonságot, emellett megoldják azt is, hogy legyen a térségben Wi-Fi-hozzáférés. Az átrendezési, korszerűsítési beruházás költségeinek java részét európai uniós forrásokból fedezik.

2018 februárjában még ilyen kép fogadta az arra járókat. Fotó: Bodor Tünde

Az Állomás-tavat az 1990 előtti időszak tervei alapján létesítették, lehetett ott csónakázni, horgászni, a tóparton, illetve a kis szigeten kávézni, sörözni. Később a tavat ellepte a sás, a víz apadt, a halak kezdtek kipusztulni, majd a tó kiszáradt. Helyreállítására az önkormányzat 2018 márciusában pályázatot írt ki, a tervezés nyertese Bokor Milán és Bölöni Botond lett. Ahhoz, hogy a feltételeknek megfeleljenek, a terven több módosítást is szükséges volt megejteni, ez pedig a közbeszerzési procedúra nyertesére, egy bukaresti cégre hárult. Az ő elgondolásuk azonban nem illeszkedett pontosan a terep adottságaihoz, ez is késleltette a kivitelezést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások