Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hagyományok és innovációk az V. Kürtősfeszten

Hagyományok és innovációk az V. Kürtősfeszten Kovászna megye

Megédesítette a sepsiszentgyörgyiek és a városba látogatók napjait az október 6–8. között zajlott V. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja. Mi több, a kevésbé édesszájúaknak is öröm lehetett a főtéri standok között elvegyülni, főleg miután vasárnap délután kiderült, hogy a kürtős sós változatban is lehengerlő tud lenni. 

Az 5. alkalommal megrendezett Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja népszerűsíti a hagyományosan székely édességként, illetve hungarikumként számon tartott kürtőskalácsot, növeli a térség turisztikai vonzerejét, és azon családok megélhetését is segíti, akik a kürtős-sütésből tartják fenn magukat, vagy azzal egészítik ki a család jövedelmét.

Idén 13 csapat nevezett be a versenyre, amelyen szombaton és vasárnap a klasszikus, illetve az újragondolt, új hozzávalókkal megsütött reformkürtőst kellett legjobb tudásuk szerint megsütniük. A Farkas Ferenc mestercukrász, Szőcs Ilona panzióvezető, Jánossy Alíz gasztroújságíró, Bocskor János pékmester és Kabai János, az Eldi pékség termelési igazgatója alkotta zsűrinek évről évre nehezebb dolga van, hiszen emelkedik az általános színvonal és egyre több a kiváló kürtős. Ezt jelzi az is, hogy Az év székelyföldi kürtőskalácsa címet négy arany minősítést elnyert kürtősből kellett kiválasztani. 

A Simon családban több generáció foglalkozik kürtőssütéssel

A nagydíjas a Simon család hagyományos kürtőskalácsa lett, a vállalkozás pedig 720 kilogramm lisztet és egy gyümölcskosarat nyert. Jánossy Alíz szerint ez a csapat a kezdetekről fokozatosan, folyamatosan fejlődik. Így fordulhatott elő, hogy akár már egyszer aranyérmes kürtős is idén lejjebb csúszott a ranglétrán, bár ugyanazt a minőséget nyújtja: mások idén felülmúlták tavalyi önmagukat. Közönségdíjas lett a Melinda kürtőskalács, ők Vincze Lóránt európai parlamenti képviselőnek köszönhetően Brüsszelbe utazhatnak, hogy ott mutassák be a hagyományos desszert készítésének folyamatát.

Bár a zsűrinek voltak előzetes fenntartásai, amikor elindultak elbírálni a reform kürtőskalácsokat, nagy meglepetésükre „jobbnál jobbakat” kóstolhattak. A kiírásban a feltétel az volt, hogy a kürtős ne legyen édes, és legalább felerészben teljes kiőrlésű lisztből készüljön. Ezekkel a megkötésekkel együtt szabadon szárnyalt a verseny résztvevőinek a fantáziája, készült kívül-belül sajtos, sajtos-köményes, sokmagos, paradicsomos-szurokfüves, tönkölylisztes-sós, medvehagymás, fokhagymás, szalonnás, szárított hagymás, vajas-tökmagos és még sok másfajta kürtős.

A reform kürtős kategóriában a csíkszentsimoni Marica kalácsa győzött

Ebben a mezőnyben is több bronz, ezüst és arany minősítést osztogatott a zsűri, a fődíjat a csíkszentsimoni Marica kalácsa kapta. Úgy néz ki, hogy a kürtősnek jól áll a sós íz is, és valószínűleg egyre nagyobb szeletet fog kiszakítani magának a piacból ebben a formában is. Jelenleg is árulják egyesek, akár teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen, és máris vannak visszatérő klienseik. Ebben a kategóriában a közönségdíjat megosztva kapta a Melinda Kürtős és a Saitos kürtőskalács.

A verseny azonban csak egyik, a nagyközönség számára kevésbé szem előtt lévő része a fesztiválnak, még akkor is, ha a kivetítőkön az élő közvetítésben sok kulissza mögé bekukkanthattak, sok szereplővel megismerkedhettek. Számukra a többi programpont, a koncertek, a Szentivánlaborfalvi Ifjak által sütött rekordméretű – 20 méteres – kürtőkalács készülésének látványa, a vasárnap reggel első ízben felszolgált kürtőskalácsos-kakaós közös(ségi) reggeli, vagy éppenséggel az ehető arannyal beborított sajtos kürtős alakulásának folyamata jelentett izgalmakat.

A szentivánlaborfalvi Ifjak Egyesülete 20 méteres kürtőst sütött nagy szakértelemmel

Lenyűgöző volt, ahogy a Szentivánlaborfalvi Ifjak Egyesületének közel 60 fős csapata, hatalmas közönség előtt, nagy összhangban dolgozva, megsütötte a rekorder kalácsot, amely 5 méterrel volt hosszabb a tavalyinál. A gelencei fenyőből készült 20 méteres dorongon 60 kiló lisztből, 10 kg vajból, 25 liter tejből, 20 kiló cukorral készült a kürtős, amelyet aztán gyorsan elfogyasztottak a jelenlévők.

Ehető aranyos, sajtos kürtős - ez unikum

Az is egyedi élmény volt, ahogy a főtéren 300 ember leült a közös asztalhoz és együtt elfogyasztották a Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet által készített kakaót a kürtőssel, reggeli gyanánt. Az ehető arannyal borított kalácsra is nagyon kíváncsi volt a közönség, de még a készítőik is izgalmakkal fogtak neki, pedig a próbasütésen már túl voltak. A 22 karátos aranyfóliával borított kürtőst 750 lejes kezdő áron bocsátották licitre, végül 1000 lejért kelt el: árát a Máltai Szeretetszolgálat az időseknek biztosított meleg ebédre fordíthatja. 

Keresztes Ildikó koncertje a Kürtősfeszt egyik nagy sikere volt

A jó idő szinte a kürtősfesztivál végéig kitartott, szombaton Keresztes Ildikó koncertjének közönsége teljesen betöltötte a teret. Csak vasárnap délután borult be, kezdett szemerkélni az eső, ám ez sem tántorította el az embereket, hogy részt vegyenek a rendezvényen.

Fotó: Kürtőskalács Fesztivál/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. október 11., 13:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hát, kisérletből már kezdett sok lenni. Miért rontsuk el azt, amit magunkénak vallunk. Esetleg jővő évben sütünk újra hasznositott müanyagból. Na, neeee………….

 • User
  Dátum: 2023. október 12., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Maradjon az eredeti kurtos kalacs amit meg a nagymamaink receptje szerint suttek, a cukrozott vagy a dios.Miert kell mindent az eredeti formabol ,kiforgatni ???Verjuk a mellunket a 20 meteres kurtossel is azt nem latjak , hogy csak a kinlodas vele , (feltekerni es forgatni ) csak azert mert valaki, valakik hirnevet szerezzenek es egy armadia ember szerepeljen !