Felhívás!

Jóvátétel a kultúrának

Jelentős sikernek könyveli el Antal Árpád szentgyörgyi polgármester, hogy a kormánnyal és a miniszterelnökkel egyeztetve sikerült egy olyan elképzelést érvényesíteni a költségvetés összeállításakor, hogy országos szinten a személyi jövedelemadó 3%-át olyan önkormányzatok között osszák szét, amelyek saját kulturális intézményeket tartanak fent.

Nagy igazságtalanság volt az eddigi gyakorlat, mely szerint az állam a gazdag, nagy önkormányzatok (Bukarest, Kolozsvár, Temesvár) olyan állami érdekeltségűnek tekintett művelődési intézményeit, mint színházak, operák, filharmonikus zenekarok, eltartotta, a kis városok pedig teljesen magukra voltak utalva e tekintetben. Tekintve, hogy egy központi kimutatás szerint kulturális prosperitás tekintetében Sepsiszentgyörgy mindjárt Kolozsvár mögött áll, a saját költségvetésből kultúrára fordított összeg arányait tekintve pedig az országos lista élén (Csíkszeredával versenyben), ez nagyon hátrányos városunkra nézve. Míg Kolozsvár az elmúlt 10 évben 100 millió eurót kapott, addig Szentgyörgy ebben a periódusban saját költségvetéséből 20 millió eurót, évente körülbelül 3 milliót fordított kulturális intézményeire, vagyis jellemzően a büdzsé 7–9%-át.

Ha a kormány létrehozza a személyi jövedelemadóból elkülönített 3%-os, idén körülbelül 720 millió lejt kitevő, jövőre várhatóan nagyobb pénzalapot, az abból Szentgyörgynek jutó rész egyrészt kompenzálná az elmúlt évek igazságtalanságait, másrészt jelentősen tehermentesítené a helyi költségvetést, még akkor is, ha csak a színházak fenntartására lenne fordítható – mondta Antal Árpád polgármester. Konkrétan az elosztás úgy történne, hogy a szóba jöhető városok megkapnák az elmúlt 3 évben általuk a kultúrára fordított összeget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.