Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannisnak is üzent

Johannisnak is üzent Kovászna megye

Az idei országos költségvetésről, az infrastrukturális beruházásokról, a Beke-ügyről és az aktuálpolitikai helyzetről tartott sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor.

„A magyarság érdekeit nézve, az RMDSZ-nek nincs más lehetősége, mintsem valamilyen alkut kössön a regnáló hatalommal, hogy minél kedvezőbb helyzetbe jussanak a magyarlakta megyék és települések” – ezzel vezette fel a sajtótájékoztatót Fejér László szenátor. „Nem azt mondom, hogy partnerségre kell lépni, hanem kommunikálnunk kell annak érdekében, hogy a magyarság céljait képviselni tudjuk” – tette hozzá, majd rátért a költségvetés boncolgatására, amely meglátása szerint nem rossz, ahogy az ellenzék lefesti, sőt, úgy véli, hosszú évek óta ez egy olyan büdzsé, ami a fejlesztésekre van kihegyezve, konkrétumok vannak belefoglalva közel 10 milliárd euró értékben.
Fejér szerint, miután a kormány viszonylag kielégítő módon rendezte a bérek – pl. egészségügy vagy tanügy – kérdését, ideje volt, hogy az autópályák gondjával is foglalkozzon. Úgy ítélte, az idei teljesítési tervben megfogalmazott 180 km-nyi autópálya megépítése megvalósítható, ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a Szeben–Fogaras sztrádaszakasz tervezésére is van pénz az idei büdzsében. Kérdésünkre, hogy lesz-e Bákó és Brassó között autópálya, elmondta: jelenleg egy másik verzió, a Székelyföldet Marosvásárhely felől érintő elképzelés van napirenden, de egyik változat sincs úgymond jegelve, ő inkább a Brassó felé vezető szakaszra tenné a voksát. A szenátor úgy látta: a vidombáki repülőtér végre valahára elkészülhet, a szállítási bizottságban Kovászna megyén keresztül 10, Brassó megyén át pedig 13 millió lejt hagytak jóvá erre a célra.

Hirdetés
Hirdetés

A béremelésekkel kapcsolatosan kifejtette: most egy orvos fizetése lényegesen megemelkedett, így elvárható az annak megfelelő bánásmód is az egészségügyben, a hálapénz intézményének a felszámolása. „Számomra akkor lesz eredménye ennek a reformnak, ha tisztán tartott egészségügyi intézmények lesznek, ahol a mosolygós személyzet becsületesen ellátja az adófizetőket” – mondta, hozzátéve, hogy három minisztérium kapott idén lényegesen több pénzt: a tanügy, az egészségügy és a szállításügyi tárca. „Ha reformban gondolkodunk a tanügyben, akkor az diákközpontú kell legyen” – fejtette ki az oktatással kapcsolatosan, hozzátéve, hogy rengeteg a hiányosság az iskolákban, elég ha csak a korszerű mellékhelyiségek kérdéskörét említjük.

A Beke-ügy kapcsán elmondta: harminc napja volt Klaus Johannisnak, hogy a január 14-ei beadványára válaszoljon. „Amikor Kulcsár-Terza József képviselővel benyújtottuk a korábbi kérvényünket, akkor magánszemélyként jártunk el. Most viszont a szenátusban iktattam a beadványt, a jogállamot előszeretettel emlegető elnök pedig nem tartotta be az előírásokat (február 14-ig kellett volna a Cotroceni-palota lakója válaszoljon – szerk.). Én azt üzenem neki, hogy tartsa be a törvényeket, mert rá is vonatkoznak” – mondta Fejér László.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 19., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Egy Hofi idézet,kissé másképp”-Te figyelj, haver. Romániában jobb lett az élet!
  -Tényleg?
  -Nem, de képzeld el”.
  Na ennyi az itt olvasható cikknek a mondani valója.

 • User
  Dátum: 2019. február 19., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Fejér Úr😁 Egészségügy: küldjön be pár szavazóját a korházhoz bekamerázva és rúgja ki azt aki körmös! Tanügy: nézze meg, h sok iskola rosszabbúl néz ki mint az ön diákkorában! Motorinával mossák fel a parkettát 1,2évente, viz nincs a klotyón sem kurpapír, laborok nincsenek, a butorzat kopott, számítógépek esküszöm pentium 2es 3asok! A szülők fele kb 1500-1800 lejből él havonta, a közköltség sokba kerül és rossz minőségű, az uthálózat gagyi a városban és falvakon is, de mindezt Ön nem látja nem 1 éb rég járt Olosz úrral látogatóba falvakra! A pórnépnek az igéret maradt és az a dalos könyvecske amit osztogattak! Szenátorként szégyen, h nem szólítja meg a polgármestereket, munkaadókat még ha esetleg nem is az Ön feladatköre!😤