Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó Szentgyörgyön élni

Jó Szentgyörgyön élni Kovászna megye

Újabb, immár harmadik körnek fut neki a sepsiszentgyörgyi városháza a Com’ON Sepsi program meghirdetésével, melynek keretében a kreatív és tettre kész 14–35 éves ifjak lépnek színre különböző közösségeknek szóló programokkal. A benevezés ideje lejárt, a városlakóknak mától szavazni lehet az általuk 10 legjobbnak tartott kezdeményezésre.

Vargha Fruzsina alpolgármester és Farkas András, a Pont csoport és a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület képviselője tegnap a városházán tájékoztatott a részletekről.

Hirdetés
Hirdetés

Az alpolgármester szerint a közösségi részvételt erősítő Com’ON program tulajdonképpen egy párbeszéd az önkormányzat és a lakosság között arról, hogy a helyi költségvetés egy részét hogyan használják fel a fiatalok, ugyanakkor lehetőség kreativitásuk stimulálására és kibontakoztatására. Tavaly és 2019-ben a résztvevők és a szervezők is szerették a Com’ON megmozdulásokat – mondta Var­gha Fruzsina. Azt is kifejtette, a városházának fontosak a visszajelzések, hiszen megkönnyítik a dolgát, hogy az a maga során a közösség érdeklődési köréhez jobban igazodó rendezvényeket szervezzen. Az is hozadéka ennek a programnak, hogy olyan fiatalok is színre lépnek, akik eddig szervezői minőségben még nem mutatkoztak be. Erre annál is inkább számítani lehet, hogy a Farkas András által említett tavalyi országos statisztika szerint a fiatalok 17%-a szervezkedik, bonyolít le különböző programokat, 72% pedig csak szeretne, de valahogy eddig nem találta meg a lehetőséget rá. Most azonban lecsaphattak… Idén is baráti társaságok, nem föltétlenül jogi személyiséggel rendelkező kisebb csoportok nevezhettek be.

A lebonyolítást illető részletekről a Prospero Egyesület elnöke számolt be. Mint megtudtuk, a Com’ON idei 150 ezer lejes keretéből egyenként maximum 2600 lejes támogatást tudnak adni összesen 32 kezdeményezésnek, a pénzt a megvalósításra előre hitelbe és utólagos elszámolásra kapják meg a programszervezők. Örvendetes módon a tavalyihoz képest 15%-kal több program felől dönthettek, mondta Farkas András: összesen 47 javaslatot kaptak, amelyeket megvizsgáltak a technikai megvalósíthatóság szempontjából, és mivel mind rendben volt, mindegyiket szavazásra bocsátották. Idén először neveztek román csoportok is, holott eddig is megvolt ez a lehetőségük.

Ma 18 órától szeptember 19. éjfélig a www.comonsepsi.ro honlapon szavazhatnak legtöbb 10 kezdeményezésre a szentgyörgyi lakhelyű, illetve kötődésű, Facebook-profillal rendelkező személyek.
A 32 megvalósítandó program keretében hármat a szervezők fenntartanak a valamilyen szempontból (egészségileg, szociálisan, stb.) hátrányos helyzetű fiataloknak (éppen azért, mert a hátrányuk a közönségszavazáskor is megmutatkozik), illetve ugyanennyit a kiskorúak, 14–17 évesek által kivitelezendő kezdeményezéseknek.

A kivitelezésre a szeptember 20. – november 30. közötti teljes időszak a fiatalok rendelkezésére áll. A 2600 lejből gyorsan valósíthatók meg nagyon jó kezdeményezések – vélekedett Vargha Fruzsina.
A Com’ON Sepsi programtól azt remélik az indítványozók, hogy az ifjakat később arra serkenti, egyesületekbe szervezkedve is tegyenek közösségükért, de ha csak megmaradnak az ennek kapcsán létrejövő baráti társaságok, ha csak a résztvevők tapasztalatai, képességei gyarapodnak, már az is elégtételre ad okot. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások