Felhívás!

Jó minőségű a szentgyörgyi víz

Jó minőségű a szentgyörgyi víz Kovászna megye

Ha a példátlan mértékű áremelések és a kormányválság most monopolizálja is az emberek érdeklődését, az, hogy milyen vizet fogyasztunk, egészségünk egyik sarkalatos pontját jelenti. Ezért különösen örvendtünk annak, hogy a szentgyörgyi vízműtelepen a vezetőség meghívására személyes látogatáson is belepillanthattunk ivóvizünk forrásába.

Orbán Enikő, az Oltmező útról megközelíthető, 1972 óta működő vízműtelep vezetője részletesen elmagyarázta, honnan és hogyan kerül a vezetékekbe a víz. A városnak 57 középmélységű (50 m-es) kútja van az Olt mellett, 10 km hosszúságban, ezekből 50 aktív. A víz minősége nagyon jó, nem kíván sok kezelést, ülepítés, szűrés, klórozás után kiengedhető a fogyasztók felé. Tulajdonképpen még a klórozás sem lenne föltétlenül szükséges, de a törvény szerint 5000 fogyasztó felett kötelező. A hálózat napi 45 ezer köbméteres kapacitással tudna működni, a kilencvenes években el is érték a 40 ezret, de mostanában mindenki spórol, így alig 10 ezer köbméter fogy el, annak ellenére, hogy a megyeszékhelyen kívül Szotyort, Árkos, Uzon és Illyefalva községek falvait is ellátják.

Maga a rendszer úgy működik, hogy a gyűjtőcsövön bejön a nyersvíz, gravitáció segítségével tisztítják lamelláris ülepítőkön, majd egy speciális, egyméteres kvarchomokrétegen szűrik át a tárolómedencékbe, ahol hozzáadagolják a klórgázt. Innen kerül a városi hálózatba. A Kol­cza-hegyre, a 600 méteres szintkülönbséget leküzdendő, nagy nyomással juttatják fel a vizet, illetve ezt a zónát a sugásfürdői út közelében levő, három 2500 köbméteres tartályból látják el. A Pacé-hegyen egy 5000 köbméteres medence látja el az Állomás negyedet, Uzont, Szépmezőt, és direkt megy a víz a központba, az Olt negyedbe, Kilyénbe, Szotyorba egy harmadik ágon. Mindehhez tíz szivattyú áll rendelkezésre, de ezekből csak négy van állandó használatban, van tehát amire váltani, ha esetleg meghibásodás állna elő valamelyiknél.

A vízműtelepen betekinthettünk a labor munkájába is, ahol Ugron Noémi vegyész, laborvezető biztosított arról: a Szentgyörgyön és a környékbeli falvakban szolgáltatott vizet több ponton, mikrobiológiailag hetente, minőségileg naponta, de egyes paraméterek esetében óránként is ellenőrzik. Kovásznán, ahol felszíni patakokból nyerik a vizet, gyakoribbak a minőségi eltérések, falvakon is előfordulnak kisebb-nagyobb gondok, a meghibásodások elkerülhetetlenek, de igyekeznek mihamarabb kijavítani azokat. A laborban a megye összes vízházából vett mintákat ellenőrzik, a létesítményt magát pedig kétévente veszi górcső alá az illetékes minisztérium.

Szántó Zsuzsa, a megyeszerte minőségért felelős vezető szerint a vízminőség 100%-os a vízházból kimenő víz esetében, a vezetékben átmenetileg fellépő (pl. nyomáscsökkenés, áramszünet miatt felkavarodó víz) gondokból adódik 1%-nyi eltérés a paraméterektől (főleg a vastartalom és turbiditás tekintetében), amit viszont helyben hamar tudnak orvosolni. Erre a törvény 48 órás határidőt szab meg, ennél általában sokkal hamarabb kiküszöbölik a problémát.

Kozsokár Attila, a vízművek igazgatója az elmondottakhoz hozzátette, a vízház felújítását a jelenlegi pályázati ciklusban tervezik. Kapacitás tekintetében nem szükséges a bővítés, a rendszer megbírja még Gidófalvát és Bodokot is, reményeik szerint ez is megtörténik a közeljövőben. Viszont előbb-utóbb a víz drágulása várható, miután az energiaszolgáltatóval új szerződést kell kötniük az új árakon… 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 22., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha minimális kezelés igényel a víz akkor miért drágább olyan helyekhez viszonyítva ahol folyó vízből kell alőállítani ivóvíz minőséget és még mindig drágitani szeretnék

  • User
   Dátum: 2021. október 22., 17:28
   ÉRTÉKELÉS: 0

   “Viszont előbb-utóbb a víz drágulása várható, miután az energiaszolgáltatóval új szerződést kell kötniük az új árakon… “

  • User
   Dátum: 2021. október 23., 0:55
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Azert hogy legyen amit elkolteni( felet ellopni), miert szentgyorgyon a legnagyobbak az adok, hogy a tanacs tudja megvenni a dohanygyarat mert nincs mas hely ahol retro autokiallitast rendezni!