Felhívás!

Jó közepes termés

Jó közepes termés Kovászna megye

Befejeződött az aratás Háromszéken. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szerint a gabonafélékben „jó közepesnek” minősíthető a termés a mennyiség, a minőség és az ár szempontjából egyaránt.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt mondja, nem beszélhetünk „kiugróan nagy” termésről, de ahhoz képest, hogy az ország jelentős részén tönkretette a gabonát az aszály, „nem lehet okunk panaszra”.

– Volt néhány jégeső, amely rendesen elverte néhány termelő gabonáját, de ez a néhány száz hektáros kár nem érzékelhető megye szinten (ami persze aligha vigasztalja a közvetlenül károsodottakat). Nincsenek végleges adatok, de azt gondolom, hogy az átlagtermés tekintetében Háromszék az előkelő 5–6. helyek egyikét foglalja el országos szinten, ami akkor sem rossz, ha ez részben a természet érdeme – vélekedik az igazgató.

Búzából mintegy 23 ezer hektárt vetettek, az átlagtermés 4641 kilogramm volt hektáronként, rozsból 3234 kilogrammos átlagtermést regisztráltak (928 hektárra vetettek), tritikáléból 4741 kg (2745 ha), árpából 4636 kg (860) termett, ami átlagosan nagyjából 10 százalékkal több, mint tavaly.

A kenyérgabona kilóját 80–85 baniban veszik, ami „tisztességes” árnak számít.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.