Felhívás!

Szépül Kézdi főtere

Szépül Kézdi főtere Kovászna megye

A román állammal ellentétben, szerencsénkre, a magyar kormány figyelmet fordít a határon túli magyarok értékeire, kultuszházaira is: így a kézdivásárhelyi református egyháznak is juttatott némi anyagiakat, aminek köszönhetően megújulhat Erdély legnagyobb méretű református temploma.

Két és fél éve gondoltunk arra, hogy magyar állami segítséget kérjünk a templomunk felújításához. Komoly gondjaink voltak, az elmúlt két és fél évben még tervezőt is cseréltünk, de Istennek hála, most már az engedélyeztetést is megkaptuk, így a templom északi felén és a mellékhajók fölött megkezdődhetett a födém javítása” – számolt be Beder Imre tiszteletes.

A kézdivásárhelyi református egyház vezetője szerint nincsenek túl nagy gondjaik, a szarufák javarészt épek, a lécezéseket és a cserepeket cserélik. „Víz és a szúevés ellen kell lekezelni a fa részeket, vadonatúj cserepet helyeznek a tetőre. Kicseréljük a csatornarendszert, nyilván, hogy ha már fel van állványozva, akkor a templom falát is javítjuk” – magyarázta a lelkész.
Nagy munka van hátra, hiszen hosszú távú terveik között szerepel a torony újbóli javítása is. A templom beltere nem igényel egyelőre felújítást, ami nagyobb gondot okoz, az a templom alapzatának a salétromosodása, ezt elég nehéz lesz orvosolni – mondta Beder.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.