Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó közepes termés lesz

Jó közepes termés lesz Kovászna megye

Vége felé közeledik az aratás Háromszéken. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szerint a gabonafélék több mint 90 százaléka már a hombárokban van, a termés „jó közepesnek” ígérkezik.

Az őszi gabona „rendben van”, más termékeket is figyelembe véve visszaesés csak a repcénél volt – értékelte az eddigi eredményeket Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Nemes Zsuzsanna, az igazgatóság statisztikusa szerint ez a visszaesés ténylegesen azt jelenti, hogy míg tavaly hektáronként 2654 kilogramm volt az átlagtermés, addig ez idén 1912 kilogrammra esett vissza.

Hirdetés
Hirdetés

Amúgy teljesen befejezték az árpa és gyakorlatilag a búza aratását is (itt 98,25%-nál tart a cséplés), ezekben hektáronként 4,6 tonnás átlaghozamot regisztráltak, ami 15, illetve 5 százalékkal jobb, mint a tavaly volt.

A mezőn van még a zabtermés mintegy fele, a rozs egyharmada, a tritikálé egynegyede, de a szakemberek azt mondják: hét végére befejezik az aratást, mert míg búzából 23 ezer hektárt vetettek az idén, az utóbbi három fajtát összesen 4500 hektáron termesztették Háromszéken. 2350 kilogrammos eddigi hektáronkénti átlaghozammal végéhez közeledik a zöldborsó begyűjtése is, amit idén 115 hektáron termesztettek a megyében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük