Felhívás!

Jó hírek a kórházból

Jó hírek a kórházból Kovászna megye

Jó hírt közölt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége tegnapi sajtóértekezletén, ugyanis jelentősen csökkent az esetszám Kovászna megyében az elmúlt napokban. Reményeik szerint nemsokára elkezdődhet a kórház visszaállítása a koronavírus-járvány előtti időkre.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser az esetek alakulásával kapcsolatban elmondta: szerdán 13 órakor jelentős csökkenést mutattak a számadatok, jelenleg hat gyanús eset volt a kórházban, gyermek nem volt közöttük, és az intenzíven sem ápoltak senkit.

COVID-pozitív páciens jelenleg 10 személy van a kórházban, heten a COVID-osztályon, köztük egy kiskorú gyermek is. Két páciens Brassóból került át különböző ortopédiai és sebészeti patológiákkal. A pozitív esetek közül egy személyt az intenzív osztályon kezelnek, de nincs lélegeztetőgépen, állapota kielégítő. Május 20–27. között összesen 20 pácienst utaltak ki gyógyult állapotban, két egymást követő negatív teszt után.

Roșu Mátyás orvosigazgató a betegek általános egészségügyi állapotáról elmondta: szépen csökknenek az esetszámok, remélhetőleg így is marad minden, nem lesz gócpont a megyében. Mindenki, aki a kórházban van, könnyű esetnek számít, az intenzíven kívül. Arra a kérdésre, hogy megemelkedett az otthoni izolációban lévő személyek száma, és aggasztó lehet-e a jelenség, az igazgató azt mondta, reméli, nem jelentenek veszélyt ezek az esetek. Mindez azért van, mert az elmúlt időszakban több tízezren jöttek haza külföldről.

Az orvosigazgató azt is kifejtette, több orvos kezdeményezéséhez csatlakoztak a háromszéki orvosok is, miszerint ne kórházban kezeljék az aszimptomatikus személyeket, hanem maradjanak otthon, elkülönítésben. A kezdeményezést mint­egy kétezer orvos írta alá, és eljuttatták az egészségügyi minisztériumhoz is. A továbbiakban eredményre várnak.

A visszaállással kapcsolatban András-Nagy Róbert elmondta, mivel jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak az esetszámok, így tervezhetik a továbblépést. Ezt több lépcsőben oldják meg, már dolgoznak a termek kialakításán, véglegesítették a sürgősség elhelyezését, és június végéig különválasztják a három részt: koronavírus-gyanús, -pozitív és -mentes betegek részére.

A poliklinika újraindulásával kapcsolatban az igazgató megjegyezte: számos előjegyzést kértek online, bizonyos rendelésekre már nem tudnak pácienseket fogadni a következő hónapban. Ugyanakkor új időpontot adnak azoknak, akik kivizsgálás nélkül maradtak márciusban és áprilisban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.