Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó eredmény az RMDSZ-nek

Bár az eddigi információkból arra lehetett következtetni, hogy a kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ „nem is igazán küzd” azért, hogy a többségében magyarok lakta megyékben prefektusi tisztséget kapjon, a legutolsó hírek szerint Kovászna megyében mégis a szövetség jelölhetné a kormány helyi képviselőjét.

Az RMDSZ korábbi álláspontjában az volt a logika, hogy sokkal nagyobb szükség lehet a szórványban arra, hogy a megye élén olyan személy legyen, aki betartja és betartatja – egyebek mellett a kisebbségek jogaira vonatkozó – törvényeket, erre a székelyföldi megyék kevésbé vannak rászorulva.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke azt mondja: egy „nehéz, de korrekt” tárgyalás végén jutottak erre az eredményre.

– Természetesen minden politikai pártnak megvoltak a preferenciái, és mindenkinek engedni is kellett. Azt gondolom, hogy az RMDSZ szempontjából jó eredményt értünk el, hisz Szebent kivéve, minden olyan erdélyi megyében, ahol nincs prefektusunk, van alprefektusunk – mondta el a tárgyalócsoportban részt vevő megyeszékhelyi polgármester.
Hozzátette: fontos, hogy sikerült végre „érvényt szerezni az alkotmányos rendnek”, és úgy módosították a prefektusok jogállásáról szóló törvényt, hogy kimondják: a prefektus a kormány helyi képviselője, és – mint ilyen – politikai alapon kinevezett személy.
A jelenlegi információk szerint az RMDSZ-nek a tizenhat közül öt erdélyi megyében: Arad, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Kovászna megyékben lesz prefektusa, és tíz más erdélyi megyében, valamint Bukarestben alprefektusa. A személyekről a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt. A koalíciós megállapodás szerint ugyanakkor a szövetség a három miniszter mellé egy kormányfőtitkár-helyettest és tizenkét államtitkárt nevesíthet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük