Hirdetés
Hirdetés

Ismét drágul a víz

Ismét drágul a víz Kovászna megye

A Közszolgáltatások Országos Szabályzó Hatósága (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – ANRSC) közzétette az ivóvíz és a szennyvíz új, Kovászna megyére vonatkozó árait: májustól többe kerül mindkét szolgáltatás.

Mindezt Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy bár az áremelkedés nagyjából az inflációt fedezi, a „drágítás” kifejezés helytálló, ugyanis a tavaly bevezetett befektetési alapba előirányzott százalékot is beépítették az új árba. „Az inflációnál 15,5% érték jött rá a tavalyi összegre, az áremelés másik összetevője a fejlesztési alap növelése, ami a múlt évig nem létezett, magyarán a fogyasztóktól beszedett díjak a költségeinket, illetve kisebb javításokat, beruházásokat fedezték. A tavaly bevezetett fejlesztési alap a szolgáltatás minőségének javítását szolgálja. Ez egy folyamat, amely zajlik, és aminek nem szabad leállnia – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés

Elmondása szerint Kézdivásárhelyen például 4 év alatt 30%-ra esett vissza a meghibásodások száma, ami látványos a javulásnak számít. „Az a pénz, ami a kifizetett számlák után ebbe az alapba befolyik, a fogyasztókhoz kerül vissza. Ezt az összeget is emelnünk kellett, most megfelel az AQUACOV Közösségfejlesztő Egyesület által tavaly elfogadott árpolitikában rögzített 5,7%-nak” – magyarázta.

Az új, áfát is tartalmazó árak szerint egy köbméter víz májustól 8,01 lejbe kerül a korábbi 6,66 lejhez képest, ami 1,35 lejes drágítást jelent, a szennyvíz-elvezetés pedig 4,68 helyett 5,62 lejbe, vagyis 0,94 lejjel többe. A Közüzemek Rt. Statisztikai kimutatása szerint egy átlagos Kovászna megyei fogyasztó 2,7 m³ vizet fogyaszt havonta, ami víz- és szennyvíz-díjjal szorozva 36,8 lejnek felel meg. Az új árak a május 1-je után kiállított számlákon jelennek meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások