Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újból igényelhető lesz a szarvasmarhák után járó támogatás

Újból igényelhető lesz a szarvasmarhák után járó támogatás Gazdaság

Újból igényelhető lesz a tejelő szarvasmarhák után járó támogatás, miután a képviselőház mezőgazdasági bizottságában sikerült módosítani a jogszabályt. Ennek értelmében alapból 73 euró támogatást kaphatnak szarvasmarhánként azok a tejtermelő gazdák, akik síkvidéken minimum 10, hegyvidéken pedig legkevesebb 5 tehenet tartanak, de ez a támogatási összeg akár a 100 euró összeget is elérheti a visszaosztás után.

A gazdáknak a törvény Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő 20 napon belül lesz lehetőségük kérvényezni a támogatást a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség helyi vagy megyei kirendeltségeinél (APIA). Azok az állattenyésztők nyújthatják be kérelmeiket, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai.

A támogatást igényelhetik azok a tejtermelő gazdák, akiknek állatállományuk nem csökkent több mint 25 százalékkal 2022. augusztus és december 31 közötti periódusban, erről az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerből (SNIIA) bizonyítványt kell benyújtaniuk, valamint ebben a periódusban a megtermelt tejet értékesíteni tudták az állattartók. Tekintettel arra, hogy az első igénylési periódus rövidnek bizonyult, ezért a bizottsági munkálatok során úgy sikerült módosítanunk a jogszabályt, hogy újból lehetőség legyen a kérelmek leadására és a teljes keretösszeget, vagyis 44 millió eurót tudják igénybe venni a gazdák” – mutatott rá Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, Szatmár megyei képviselő.

A jogszabály továbbá arról is rendelkezik, hogy a második leadási időszak után a fennmaradt összegeket újraosztják, így az alap 73 eurós támogatás szarvasmarhánként tovább növekedhet, így elérheti akár a 100 eurós támogatási összeget is állatonként. „Az első támogatási időszakban közel 300 ezer szarvasmarha után igényelték a támogatást a gazdák, amelyek kifizetése már elkezdődött. Miután a második igénylési periódus is lezárul, a fel nem használt összegeket újraosztja az illetékes szaktárca az igénylők között, így a támogatás összege tovább növekedhet szarvasmarhánként. A kifizetésekre 2023. december 31-ig kerül sor” – emelte ki Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselő, majd hozzátette: „erre a módosításra azért volt szükség, hogy minél több gazda igényelni tudja a támogatást és a teljes keretösszeg felhasználásra kerüljön.

Hirdetés
Hirdetés

A támogatás kizárólag a tejelő szarvasmarhákra vonatkozik, a húsmarha tenyésztők kimaradtak a kedvezményezettek közül, ezért egy hasonló támogatási rendszer bevezetését szorgalmazzák az RMDSZ szakpolitikusai annak érdekében, hogy a gazdák egyenlő támogatásban részesüljenek.

A jogszabály minisztériumi és képviselőházi munkálataiban részt vett Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke és Könczei Csaba parlamenti képviselők, a mezőgazdasági bizottság tagja.

(RMDSZ-közlemény)

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 13., 10:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha valaki 2-3 tehenet tart és az biztosítja a megélhetést a család számára, az nem kap támogatást!!!! Lelőném azt aki kitalálta!!!
  Mindenhol a gazdagot segítik! Ez falunként 1-2 embert jelent, a többi 10-20 gazda apró pénzért vigye a csarnokba a tejet és nézze, ahogy a gazdagabbja fejlődik a támogatásból! Nem mindenkinek van annyi földje, h +10 tehenet tartson!

 • User
  Dátum: 2023. április 13., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  töpik a markukat a nagygazdák már hogy megint jön az ingyenpénz de ha következökor nem adnak akkor mennek tüntetni megint
  nekik jár mert megdolgoztak érte más csak dolgozzon mert nem érdemel semmit