Ismét bírságol a prefektus

Ismét bírságol a prefektus Kovászna megye

Tízezer lejre bírságolta a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi városházát, amiért – szerinte – nem tartotta be a Románia zászlójának kitűzéséről szóló törvényt a március 15-i ünnepség alkalmával. Sebastian Cucu már tavaly is belebukott ebbe a próbálkozásába.

Sebastian Cucu az 1994/75-ös számú törvényt idézi, amely szerint „az állami hatóságok más országok zászlóit hivatalos épületekre és közterületre csak hivatalos látogatások alkalmával, és csak a román zászlóval együtt tűzhetik ki”. Ugyanakkor idézi a 2001/1157-es kormányrendeletet, amely szerint „rendkívüli események alkalmával” ki kell tűzni a román zászlót, illetve tilos „a romántól eltérő méretű” zászlót használni. A prefektus más településeken nem rótt ki bírságot.
Idén március 15-én Sepsiszentgyörgyöt piros-fehér-zöld szívekkel díszítették fel, de több helyen lobogott a magyar nemzeti zászló is. A prefektúra szerint ezek mellé, ugyanolyan számban, román zászlót is kellett volna tűzni.

A prefektus a tavaly is megbírságolta a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi polgármestereket, mert „törvényellenesen” díszítették fel a várost, ám a bíróság alapfokon megsemmisítette a vonatkozó rendeletét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.