Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A szembeköpött múlt

Leseperték az asztalról a román parlament szakbizottságaiban az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, amely azt kérte, hogy iktassák törvénybe a Gyulafehérvári Nyilatkozatot.

Az indoklás igen egyszerű és logikus: ha már ezen nyugszik a modern román állam, ez a dokumentum adott jogalapot arra, hogy egy ezer évig más országhoz tartozó egész országrészt elcsatoljanak, ezzel teljesült ki a „nagy román álom”, hogy végre minden „román föld” egy országhoz tartozzon, akkor az a legkevesebb, hogy ezt az okmányt törvénybe foglalják, ha már az alkotmányból valahogy kimaradt. Hogy „Erdély, a Bánság és Magyarország összes románjainak Nemzetgyűlése” határozatai közül ne csak az első pont érvényesüljön, amely kimondja „a románoknak és az általuk lakott területeknek egyesülését Romániával”, hanem a harmadik is, amely úgy fogalmaz: „Teljes szabadság az összes együtt lakó népek számára. Minden nép saját nyelvén, kebeléből való egyének által fogja művelni, kormányozni magát és törvénykezését ellátni; minden nép ama egyének számának arányában, akik alkotják meg fogja kapni a jogot a Törvényhozó Testületekben és az ország kormányzásában való képviseletre”. Azaz – mai szóhasználattal élve – autonómiát.

A román pártok törvényhozói azonban, az ők bölcsességükben, úgy ítélték meg, hogy a vonatkozó törvénytervezet, amely gyakorlatilag átvette a Gyulafehérvári Nyilatkozat szövegét, „több pontban alkotmányellenes”. Akkor mit értsünk ebből? Hogy a nyilatkozat alkalmazhatatlan? Érvénytelen? Akkor feltehetően ez első pontja is az.

Vagy akkor hagyjuk a fenébe ezt az egész maszlagot a népek önrendelkezéséről, meg Wilsoni-elvekről, állapítsuk meg, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia a nagyhatalmak útjában volt, túl nagy volt és túl gazdag, feldarabolták és szétosztották a körülötte ácsingózó, kiéhezett országok között, s ennyi. Románia pedig ismét, formailag is megtagadja múltját, száz év után szembeköpi elődjeit, és bebizonyítja, hogy egy pillanatig sem gondolta komolyan azt, amit akkor megígért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük