Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iskolákban tartanak szexuális felvilágosítás tiniknek

Iskolákban tartanak szexuális felvilágosítás tiniknek Kovászna megye

Felelős vagy magadért! – felvilágosítás tiniknek című előadás-sorozatával tavaly óta a megye több vidéki oktatási intézményébe látogatott el dr. Pál Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvos, tájékoztatást nyújtva a diáklányoknak. Legutóbb Sepsibodok, Sepsibükszád és Nagyborosnyó iskoláiban beszélgettek a tinikkel az RMDSZ háromszéki nőszervezete szervezésében, a következő állomás az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskola lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztató során a fiatalok egy, a nőszervezet tagjai és a doktornő által összeállított kiadványt is kézbe kapnak. Olyan témákat boncolgatnak közösen, mint az egészségük megőrzése, intim higiénia szabályai, nővé válás, önvizsgálat, intim együttlét, nem kívánt terhesség megelőzése, tiszteletteljes és az egyenjogúság elvén alapuló kapcsolatok kialakítása, valamint szexuális abúzus.

A fiatalok egy, a nőszervezet tagjai és a doktornő által összeállított kiadványt is kézbe kapnak. Fotó: RMDSZ Háromszéki Nőszervezet

A szexuális nevelés egy, a közérdeklődésére meglehetősen számot tartó, ám mégis hiányosan megvitatott téma, amely éppen ebből kifolyólag számtalan konfliktust és zavart szül. A szexuális nevelés révén a fiatalok tájékoztatást kapnak a szexualitásról, annak minden aspektusában: fizikai, érzelmi és kognitív szempontból.

„A serdülőkor az az időszak, amikor kiemelten érdemes odafigyelni arra, hogy a fejlődő testtel járó, olykor szorongást keltő változásokról, a nemiségről, a szexualitásról beszélgessünk a gyerekekkel. A Felelős vagy magadért! eddigi előadásai, beszélgetései azt igazolták, hogy sajnos napjainkban is, az a bizonyos felvilágosító szülő és gyermek közötti bizalmas beszélgetések sok esetben hiányoznak, a legtöbb családban tabunak számítanak ezek a témák – emelte ki dr. Pál Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvos. Nagyon fontosnak tartja, hogy kötetlenül beszélgessenek a fiatal lányokkal az őket foglalkoztató kérdésekről, lényeges, hogy tudják, a serdülőkori változások a normalitás része, és bátran fordulhatnak szakorvosokhoz bármilyen kérdéssel. Szomorúnak tartja, hogy Románia a kiskorú terhességek előfordulása szempontjából az elsők között szerepel, úgy érzi, ezzel a karavánnal ilyen tekintetben is segíthetnek a fiataloknak.

Pál Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvos és Domokos-Fejér Melinda, az RMDSZ háromszéki nőszervezetének elnöke. Fotó: RMDSZ Háromszéki Nőszervezet

„Nem is vitás, hogy a szülő szerepe elengedhetetlen ez ügyben – teszi hozzá Domokos-Fejér Melinda, az RMDSZ háromszéki nőszervezetének elnöke. Elmondta, olykor az osztályfőnök, a nőgyógyász és a biológiatanár is a kérdések célkeresztjébe kerül. „Naivitás lenne azt gondolni, hogy csak a szülők azok, akikkel a gyerekük a testi fejlődésről és a nemi kapcsolatokról beszél. Alapvetően a tinik körében ez a fő téma. Nőszervezetként fontosnak tartjuk a fiatal lányokkal való foglalkozást is. Amikor felvetettük ennek a felvilágosító körútnak a gondolatát, több oktatási intézmény vezetőjével beszélgetve csak pozitív megerősítést kaptunk. A tavaly év végétől több oktatási intézménybe is ellátogattunk, ez idáig közel 400 fiatal lánnyal beszélgettünk – mondta.

Megállapítása szerint közhely, de igaz, hogy a mai gyerekek jóval korábban érnek, testileg mindenképpen, hiszen a beszélgetések során főként a testük változásaival kapcsolatos konkrét kérdésekre kell válaszolnia a doktornőnek.

Fotó: RMDSZ Háromszéki Nőszervezet

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 13., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Gyerekek ez valami vicc! semmit se fejlödött az oktatás 30 év alatt ha visszaemlékszek amikor most is azt látom hogy 17-18 éveseknek a szórólapra az van felnyomtatva hogy mi a nemiszerv meg hogy van nöi és férfi külön. Ez óvodában el van késve ez a téma

 • User
  Dátum: 2024. április 13., 12:39
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem tudom kieresztike ezt de azt sehol se tanitják hogyan kell jó szeretönek lenni. Mielött félre értené valaki nem prostinak lenni hanem a partnerével jó kielégülést együtt megélni. Mert nem az kéne a tanitó iskolája legyen az egésznek hogy minnél több partnerrel majd megtanulja az ember. Aztán ha kevés partnere volt azzal már szóba sem állnak mert azt mondja nem akarok a tanitonenid lenni. Aztán sok házasság rámegy mert valamit a felek nem kapnak meg otthon. Mindez meg azért van tudattalanul sokaknak mert mint amiben jó akar lenni az ember azt tanulni kell. A felek nem tudják hogyan kell a parnerüket rendesen kielégiteni és félrelépés lesz a dologból hogy amit nem kap meg otthon azt máshol kell megkeresse. A lányok meg hiába csak rángassák mint a harangkötelet vagy a fiúk harapnak bele ahol pont tilos és a legjobban fáj. Mert ez sok felnöttnél sem tiszta hogy mik a pontos játékszabályok hanem kisérletezésböl lehet pancserek lesznek örökre mert nem tudják hogyan müködik a másik partner teste és hol mikor és meddig kell izgatni. Sok friss párt hallok akiknél megvolt a kezdeti szikra de szétmentek mert nem volt jó a szex. Aztán 10 év múlva ha újra összejöttek akkor össze is házasodtak mert a férfi már szerelmesre tudta kefélni a lányt addigra. Biosz órák egy nagy semmik mert még a bioszolimpiászon sem emlitik mondjuk a kisajak vagy a csikló fogalmát. Hat csoda akkor ha a fiú bimbó harapdálás után kosarat kap ha a csiklóval is ugyanezt teszi? A kielégülés fokozására meg a lányok undorodnak késöbb a fellációtól meg a spermától. Helyette vesznek inkább müsikositó vackokat budha szobornyi müfallosszal mert szexfilmekböl azt látják. Aztán fájdalmat okozva testi lelkileg elkönyvelik hogy a szex valami borzalmas amit ellenük követnek el a férfiak és döntenek helyette cicus vagy kutyus tartás mellett. Fiúk meg a 2 órás szexfilmek utan szorongás alakul ki bennük mert az filmes ágyú nagyságú mellett az övéké kis vizipisztoly és 2 percen belül sül el. Aztán csoda ha a nönek sosincs orgazmusa és elhagyja? Pedig ha sok férfi tudná a nagy bummjuk után kunnilingvációval minden folytatódhatna amig a nönek is lesz orgazmusa. Ezt nem tanitják felvilágositó órákon hanem a 17-18 évesek feszengve érzik magukat (tapasztalat) és büntudatuk lesz önekik mert ennyi évesen amikor még csak a nuni és a kuki fogalmát tanitják pedig ök már napi rendszerességgel hosszú évek óta függö pornófilm fogyasztók 3-8-10es fogatos meneteken meg se lepödnek hanem hátuk mögött már sok hasonló mellett vannak ilyen csoportos tapasztalataik is. Aztán a szüleik se tudják otthon megtanitani mert öket se keszitették fel lehet aztán nincs sok használható pozitív tapasztalatuk meg folyton veszekednek még a békülös szex fogalmát se ismerik. Meg aztán mi az hogy már 30 évesen keféljen az ö pici lánya idegenekkel? De ha belegondolnak ö maguk meg 12-13 éves korban elvesztették a szüzességüket.

 • User
  Dátum: 2024. április 13., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  És akkor a szülés utáni intimtornát géshagolyókat csiklóizgatókat hol tanítsák?
  Ha netán valaki szexshopba téved a polcon meglátva azt se tudja mi az, kérdezni szégyelli. Aztán 40 évesen csoda ha nem volt még orgazmusa?

 • User
  Dátum: 2024. április 14., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sok a prűd, képmutató ember manapság. Undorodik közösségben a szex, ondó, orál, anál fogalmától is, aminek itt is hangot fog adni. Mert erkölcs meg vallás. Aztán otthon van vagy 5-6 gyerek. Csak kérdem én, azokat a kisgólya hozta mind?