Felhívás!

Iskolafejlesztésre nyitnak

Videokonferenciára hívta a tanfelügyelőségekre a sajtó munkatársait a tanügyminiszter, amelyen meghívottja, Marius Nica tárca nélküli miniszter bejelentette: januártól májusig 258 millió eurós kereten belül újra lehet pályázni az iskolák infrastrukturális fejlesztésére, illetve akár tanintézmények építésére is.

Az Országos Helyi Fejlesztési Programon belül egy előpályáztatási szakaszban már több intézményfenntartó önkormányzat benyújtott hasonló projekttervezeteket, elviekben el is fogadták azokat a kiírók, de egy újabb szakaszban vizsgálták, hogy a szükséges vaskos dokumentációt melyikük nyújtotta be a feltételeknek megfelelően. Ennek a szakasznak november 30-án telt le a határideje, a Kiss Imre főtanfelügyelő által közölt adatok szerint 32 óvoda és iskola felújítására, illetve megkezdett építési munkálatok befejezésére pályáztak. Az, hogy milyen sikerrel, ezután dől el.

Azoknak, akik mindkét szakaszban lemaradtak, esetleg valamilyen dokumentum hiánya miatt nem sikerült benyújtani a pályázati csomagot, az európai alapokért felelős minisztérium újabb kiírása jelentheti a lehetőséget, hogy előteremtsék a szükséges összegeket, például a nagyajtai iskola is erősen rászorulna egy újraélesztésre. A tanügyminisztérium kezelésében levő PRET-programon belüli pályázati pénzekből korábban, 2012-ben megkezdett hat óvodaépület közül a szentkatolnai már nagyon közel áll a befejezéshez, a kökösi is „előrehaladott állapotban van”, de négy leendő óvoda (a dobollói és három Bodza-vidéki) esetében csak romlik a tető nélküli, megkezdett építmények állaga. A PRET-program újabb szakaszában, 2016-ban megpályázott bölöni, árapataki, esztelneki óvodákat a jövő tanévben már birtokba vehetik a kicsik. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.