Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ingyenes prosztatarákszűrés indul

Ingyenes prosztatarákszűrés indul Kovászna megye

Bár a prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, már 50 éves kor körül ajánlott az éves szűrés – mondják a szakorvosok. Éppen ezért novemberben ingyenes szűrési kampányt indítanak a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében. Az ingyenes vizsgálatra bárki jelentkezhet, ezt követően pedig bekerül a rendszerbe, és évente megismételheti a szűrést.

Hirdetés
Hirdetés

A prosztatadaganat kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, ötven év felett emiatt már ajánlott évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül, és jól kezelhető lesz. A megyei sürgősségi kórház idén is ingyenes prosztatarákszűrést végez november 14–18. között, a kórház járóbeteg-urológiai szakrendelőjében (24-es számú kabinet). Legutóbb két éve szervezték meg a kampányt, akkor is nagy sikere volt, és remélhetőleg idén is sokan jelentkeznek – mondta lapunknak dr. Bíró András urológus.

Mint kifejtette: az adatok aggasztóak, ugyanis tízből egy férfit érint a betegség, ami már csak azért is veszélyes, mert a prosztatarák tünetmentes, amikor jelentkeznek a különböző tünetek, akkor sajnos már túl késő a kezelés elkezdése, ugyanis hamar keletkeznek áttétek. Az orvos elmondta: az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a prosztatarákos beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül, illetve korai stádiumban ismerik fel a betegséget.

Fontos tudni, hogy a prosztataráknak nincsenek specifikus tünetei, mint például a prosztata-megnagyobbodásnak vagy a húgyhólyagdaganatnak, és a kialakulásáról sem tudni, miként történik. Nyilván itt is, mint minden rákos megbetegedés esetében, vannak rizikófaktorok, mint a dohányzás, rossz étrend vagy stressz, de a betegség megelőzésében elsősorban a szűrés segít – figyelmeztet dr. Bíró András.
– Fontos legalább évente egyszer eljárni urológushoz, főleg az 50 év feletti férfiaknak, hiszen így az elején elcsíphető a betegség. Az előrehaladott, kialakult daganat esetében már jelentkeznek tünetek, de ilyenkor sajnos késő lehet a kezelés – mondta az orvos.

Az ingyenes szűrést már több alkalommal is megszervezték a megyei kórházban, legutóbb két évvel ezelőtt. Akkor közel kétszáz férfit vizsgáltak meg, és sajnos mintegy tíz százalékuknál észlelték a betegség korai tüneteit. Idén november 14. és 18. között szervezik a szűrést a járóbeteg-rendelő urológiai osztályán. A vizsgálat elvégzéséhez csak előjegyzésre van szükség, küldőpapír nem kell. Bejelentkezni a 0736.636.249-es telefonszámon lehet, és elsősorban olyan férfiak jelentkezését várják, akik még nem voltak hasonló vizsgálaton, nem szerepelnek a kórház nyilvántartásában. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük