Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igazságtalanul fizetünk

Igazságtalanul fizetünk Kovászna megye

Háromszék mutatja az utat a hulladékgazdálkodás terén, hiszen megyénkben sikerül teljesíteni az EU által elvárt célkitűzések nagy részét, ám további befektetésre van szükség ahhoz, hogy rendezett legyen a szemét dolga. Egy erről való tanácskozásra gyűltek össze Kovásznán a hulladékbegyűjtéssel, hulladékkezeléssel és újrahasznosítással foglalkozó szervezetek, illetve megyei és országos intézmények.

Hirdetés
Hirdetés

A z ország sok megyéjében viszont alacsony az újrahasznosítás aránya és nagy a lerakóba kerülő hulladékmennyiség, vannak megyék, ahol nem sikerült bezárni a régi szeméttelepeket sem. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az ország ellen, és nem igazságos, hogy ennek árát azok a megyék is meg kell fizessék, ahol működik a hulladékgazdálkodás – hangzott el a kovásznai tanácskozáson, amelyen a hulladékbegyűjtéssel, hulladékkezeléssel és újrahasznosítással foglalkozó szervezetek, illetve megyei és országos intézmények vettek részt.

Gabriel Moiceanu, a hulladékkezelő egyesületek országos szervezetének (FADI) elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: Kovászna megye élen van a hulladék szelektív válogatása tekintetében, és az ország egyetlen megyéje, ahol a lebomló hulladékot begyűjtik, komposztálják és a komposztot értékesítik.

Ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárás költségeit mi mindannyian fogjuk kifizetni. Igazságtalannak tartja, hogy vannak megyék, amelyek még nem zárták be a régi szeméttelepeiket, és nekik az ezzel járó beruházást az Országos Környezetvédelmi Alap (AFM) finanszírozza azon megyék lakóinak pénzéből is, ahol az elmúlt években megoldották ezt a problémát.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) ügyvezető igazgatója elégedetten állapította meg, hogy Háromszék az országos élbolyban van a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás tekintetében, ugyanakkor kijelentette, szükség van még egy nagyobb beruházásra, egy, a biológiailag lebomló hulladékot feldolgozó központra ahhoz, hogy az Unió által előírt célokat teljesíteni tudják. A lécfalvi hulladéklerakóba kerülő szemét 50–60 százaléka biológiailag lebomló hulladék, amit külön kellene válogatni onnan, és komposztot készíteni belőle.

Ambrus József szerint számos technológia létezik erre, ám olyan megoldást keresnek, ami nem vezet nagy áremelkedéshez, és a lakosság is be tudja fogadni. Az elképzelések között van, hogy a lakóknak komposztáló edényeket adnak, amikbe külön lehet válogatni a lebomló szemetet. Ambrus József kiemelte, az eddig elért eredmények nagymértékben annak is köszönhetőek, hogy a háromszékiek befogadóak voltak, és alkalmazzák azokat a hulladékgyűjtési és válogatási módszereket, amiket rendelkezésükre bocsátanak.

– Jelenleg az okoz gondot, hogy a háromszéki településeken külön válogatják a papírt és pillepalackot is, ám a városokban még nehezen szokták meg, hogy a biológiailag lebomló hulladékot ne műanyag zacskóban dobják az ennek megfelelő lerakóba, mert úgy nem eredményes – magyarázta az ADI SIMD ügyvezetője.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 20., 8:53
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Ameddig igazsagtalanul, tobbet kell fizetnunk mas megyek hanyagsaga miatt , senkit nem boldogit , hogy megyenk az elen jar. Meggyozodesem , hogy ,ha ugyanez Bukarestben tortenne , mar reg megoldast talaltak volna az igazsagtalan tulfizetes kikuszobolesere ! Honatyaink lepjenek !!!