Felhívás!

Hasznos volt a tájékoztatás

Hasznos volt a tájékoztatás Kovászna megye

A Civilek Háromszékért Szövetség, partnerségben a Zöld Nap Egyesülettel, kerekasztal-beszélgetést szervezett civil szervezetek számára hétfőn a kézdivásárhelyi sportszálló társalgójában.

Számos helyi civil szervezet elfogadta a meghívást, bár közel sem annyian, ahányan a környéken tevékenykednek, és meghallgatták a meghívottakat: Jordán Pétert, a Heves Megyei Civil Központ vezetőjét és Rausz Zsolt referenst; szintén jelen volt Nagy-Koncsik Katalin, a központ irodavezetője.

Ráduly Attila – ezúttal a CIVEK képviseletében – beszámolt az idei Év önkéntese, illetve Év civil szervezete pályázatok alakulásáról. Elmondta: annak ellenére, hogy folyamatos panasz a kevés a pályázati kiírás, amikor mégis adódik ilyen lehetőség, az érdeklődés kívánnivalót hagy maga után. Jól érzékelhető ez az előbb említettek esetében is: két alkalommal is halasztottak, abban a reményben, hogy többen élnek a lehetőséggel. A megyéből öt pályázó szervezet jelentkezett idén, tavaly hét, azelőtt tizennégy, a csökkenő számok okát még keresik. A három tagú zsűri (Biszak Enikő, Bakó Rozália és Hoffmann Edit) által nyertesként megjelölt szervezet 1000 lejt és könyvcsomagot kap majd. Az Év önkéntese díjra tavaly 3 jelölt volt, most 4: Lázár Arnold, Szigyártó Emese, Székely Emőke és Márton Fanni Bíborka. Közülük Bereczki Kinga, Kis Emese és Bardócz Csaba választja ki majd a nyertest, akit 500 lejjel jutalmaznak, eredményhirdetés július végén, augusztus elején várható Sepsiszentgyörgyön.

Az anyaországi meghívottak a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati kiírásait, szabályzatát részletezték, tényleges szakmai tanácsokkal látták el a jelenlevőket, amelyek segítségükre lehetnek abban, hogy támogatásokat hívjanak le külhoni szervezetekként. Ezt első alkalommal egy magyarországi szervezettel közösen, együttműködésben tudják megtenni, második alkalommal már egyedül is pályázhatnak, hangzott el. A NEA 2019-ben lett nyitott a külhoni szervezetek számára, anyagi kerete abból származik, hogy a magyar kormány ide irányítja mindazok jövedelemadójának 1%-át, akik nem rendelkeztek arról, hogy mely civil szervezeteknek szánják – ez a lakosság mintegy 40%-át jelenti. Jól kiszámítható, előre tervezhető forrásról van tehát szó, amelyet jogszabály garantál, idén ez mint-egy 11 milliárd forintos keretösszeget tett ki – tudtuk meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.