Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén beindul a termelés

Idén beindul a termelés Kovászna megye

A Kézditej Szövetkezet legutóbbi közgyűlésén olyan pozitív hírek is elhangzottak, miszerint a kézdivásárhelyi tejfeldolgozót még az idén üzembe helyezik. A feldolgozóban jelenleg zajlik a gépek, műszerek szerelése, illetve beállítása.

Hirdetés
Hirdetés

Ottjártunkkor, tegnap a gépeket legyártó olasz cég szakemberei, vízszerelők és gépmozgatással is foglalkozó munkások hada tevékenykedett a kézdivásárhelyi tejfeldolgozó üzemben, amely egyre inkább kezdi felölteni végleges formáját – a kezdeményező Fejér László-Ödön szenátor megelégedésére. A csarnokot számos inoxtartály és az avatatlan szem számára kuszának tűnő csövezet, különféle gépek, valamint azok elektronikai vezérlése tölti ki, ugyanakkor továbbiak felszerelése szükséges ahhoz, hogy az üzem beindítása megtörténjen. Gyakorlatilag két, egymástól elválasztott teremről van szó, egyikben maga a feldolgozógépek, a vezérlő és a laborok vannak, a másikban hatalmas víztartály és vízlágyító; ez utóbbiak bekötését is a tegnap végezték. Szintén ez utóbbi csarnokrészbe vannak beállítva a vadonatúj gépjárművek is.

Arra vonatkozóan, hogy mikor kezdi meg működését a tejfeldolgozó, nem bocsátkoztak találgatásokba, de azt megerősítették, hogy még idén beindul a termelés, elvileg napi 15 ezer liter nyersanyag felhasználásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 22., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Azt kerded honnan fogjak importalni a tejet ?! Nem kell importalni, hiszen koolajbol is lehet ma mar mutejet gyartani , lasd a kinaiak talalmanyat a Facebook-on . Ezert dragabb ma egy liter bolti tej (9 lej ) mint a benzin !

 • User
  Dátum: 2022. november 22., 20:39
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Csak ideznek egy mai napon a 3szek – ben megjelent cikbol amely szerint az unióban tavaly a fejőstehenenkénti átlagtermelés a hivatalos 305 napra számolva 7682 kilogramm volt. Romániában a fejőnkénti átlagtermelés 3362 kg-ot tett ki- kerdezem en a szomszedomnak minek ide tejgyar !!!

  • User
   Dátum: 2022. november 23., 10:42
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ez – mármint a 7682 kg – egy laktációs időszakban nagyon szép szám, de a kérdés az, hogy ezt mennyiért termeli meg a kifajanszozott estállóban tartott, agyongyógyszerezett-hormonozott tápon nevelt uniós tehen és mennyiért egy hagyományosan, természetes legelőn tartott székely tehen, „aki” egy legeltetési időszakban megeszik kb 7-9000 kg-nyi zöld növényt, aminek 70 %-a gyógyhatású és mintegy 14 kg pollent tartalmaz. Ennek köszönhetően a tejének a  beltartalmi értéke magasan jobb, mint az uniós tehenének.  Tartok tőle, hogy az uniós marha többszörösen drágábban termel meg 1 kg – vagyis kb. 0,973 liter tejet. A tejzsír-tartalomról még nem esett szó, de lehet, hogy az uniós tehen 7000 kg feletti tejében kevesebb a tejzsír, mint a székely tehen 3000 kilónyi tejében.