Hirdetés
Hirdetés

Idegenlégiósok „ünneplése” Kézdivásárhelyen

Idegenlégiósok „ünneplése” Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Tegnap délben a Szentlélek földre szállása nevet viselő ortodox templomnál zajlott a Kézdivásárhelyen hivatalosan megszervezett december elsejei román államünnep, utána pedig a Calea Neamului által toborozott nacionalisták vették birtokukba rövid időre a Gábor Áron-teret. A főszervezőnek nem tűnt fel: az általa toborozott románokon kívül senki nem volt kíváncsi a „barátság és együttélés” jegyében, de azért a magyarságot a beszédekben abszolút nem kímélő „mutatványukra”.

Hirdetés
Hirdetés

A román nemzeti ünnep a Molnár Józsiás utcában lévő ortodox templomnál zajlott, sorfalat álltak a sepsiszentgyörgyi és berecki katonai alakulatok hivatásos katonái, illetve a helyi tűzoltók is. A roppant hideg, szeles időben zajló eseményen Kovászna megye alprefektusa tolmácsolta a miniszterelnök üzenetét, azon kívül pár szóban az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Ezen kívül rövid egyházi szertartás, kulturális műsor színesítette a méltóságteljesnek is nevezhető ünnepséget, ami közben semmiféle célozgatás nem volt a magyar-román együttélés mivoltára.
Az esemény javában zajlott, amikor megérkeztek a Calea Neamului szervezet által az ország több részéről toborzott nacionalista aktivisták, élükön Mihai Tîrnoveanuval, az említett szervezet vezetőjével, aki az esemény nagy részét végigtelefonálta, illetve interjút is adott.

A koszorúzással véget érő mozzanat után mintegy kétszáz személy vonult fel a városon a Tîrnoveanu által előzetesen megjelölt útvonalon, így a Molnár Józsiás, Dózsa György és Petőfi Sándor utcákon, jóllehet a Molnár Józsiás és a Béke utcában voltak a román trikolórok kihelyezve, illetve a kezdeményezőket is értesítették az útvonalról.

A román lobogókat, legionárius jelképeket mutató lobogókat és egy nagyméretű bannert is magával vivő menet a Gábor Áron-téren is a „Hargita, Kovászna – román föld!” jelszavat skandálta (zenei aláfestésként hazafias dalok szóltak egy hordozható hangszóróból), viszont a szökőkúthoz érve már az említett tiszteletadás és „kultúra” megnyilvánult, így a „Trianon! Trianon!” sem hiányzott a repertoárból. Megjegyezzük: a résztvevők közül – szubjektív megállapítás persze – egyetlen helyi románt sem véltünk felfedezni a kézdivásárhelyi ortodox pópán kívül, a főtéren pár, boltból kijövő idősebb nő jegyezte meg egymás között: mit keresnek ezek a város főterén?

A menet a polgármesteri hivatal előtt haladt el a lépten nyomon jelen lévő csendőrök előtt, majd a Gábor Áron-szobor mögött lévő kis placcra vonultak, ahol Tîrnoveanu üdvözölte az egybegyűlteket – köztük egy Dániából erre az alkalomra érkező személyt, máramarosiakat, Dâmbovița megyéből érkezőket, sepsiszentgyörgyi, vranceai, prahovai, brassói és piatra neamț-i résztvevőket, örömét fejezve ki, hogy első alkalom az, amikor nem a város perifériáján kell ünnepeljenek, hanem a város szívében. A „kultúra” néhány résztvevőben ismételten megnyilvánult: halászbotra felhúzott román lobogóval álltak fel a Gábor Áron-szobor talapzatára, szemlátomást nem zavartatva magukat, hogy sem a román trikolórt, sem a helyet nem tisztelik ezzel a húzásukkal.

Tîrnoveanu elmondta: azért vannak Kézdivásárhelyen, mert itt lélegzik a legnehezebben Románia. „Ellene vagyunk a különböző politikusok vagy véleményformálók aberrált nyilatkozatainak, nem tudom, ismerik-e Tőkés Lászlót, aki azt kérte a román kormánytól és az elnöki hivataltól, hogy állítsák meg a Calea Neamului-t és az Ortodox Testvériséget, hogy állítsanak le, ne tudjunk Kézdivásárhelyen ünnepelni. Ők terjesztik a gyűlöletbeszédet azokkal a kék színű zászlókkal, amikkel az úgynevezett Székelyföld autonómiáját követelik” – mondta a szervező, aki szerint az említettek véres etnikai összecsapásokat vetítettek elő a kézdivásárhelyi esemény kapcsán. „Mindig oda fogunk menni, ahol román vér folyt a Nagyrománia létrejötte végett. Hargita, Kovászna román föld” – skandálta a tömeggel együtt beszéde végén.

A kulturális intermezzókkal tarkított eseményen többen felszólaltak, többek között Dan Ciprian Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség képviselője, aki szerint 1919-ben a román hadseregnek volt köszönhető, hogy Magyarország ma nem Észak-Koreának néz ki. „Mi a béke üzenetével jöttünk ide, nem mással” – mondotta a szónok, aki szerint Erdély örök és román föld. Az említetteken kívül még felszólalt Gheorghe Samoilă, a Calea Nea­mului szervezet Kovászna megyei elnöke, a hétfalusi ortodox pópa és a kolozsvári Comunitatea identitară képviselője, majd az esemény a himnusz eléneklésével ért véget. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 2., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Erdély akkor lesz román föld, amikor mi magyarok és székelyek azt nekik átengedjük, de arra ebben az életben ne is áhitozzanak a “mélyen tisztelt”””!!!!???? bozgorok.

 • User
  Dátum: 2022. december 2., 9:40
  ÉRTÉKELÉS: 16

  A subák megszívták magukat vízzel, még az erős szél sem tudta kiszárítani (szerencse). Nem láttam bocskort a lábukon, pedig majdnem akkora jellemzője a népnek, mint a nemzet zászlaja.. mondhatni el vannak magyarosodva, bakancsra is fussa..

  • User
   Dátum: 2022. december 2., 16:46
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Minél elmaradottabb egy nép, annal nagyobb zászlót lenget.”. Érdekes.””Óriás székely zászlókkal, román és angol feliratú táblákkal felszerelkezve vonulnak a háromszékiek vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésén. Az RMDSZ háromszéki vezetői, “Tamás Sándor és Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták: a magyar politikai alakulatok, a történelmi egyházak és polgármesterek vállvetve mindent megtettek, hogy Kökös és Bereck között megvalósuljon az 54 kilométeres élőlánc.

   Az RMDSZ háromszéki szervezete rendelt 3000 darab kisebb méretű székely zászlót illetve négy darab óriás – 250 méter hosszú és 2 méter széles – székely zászlót, amelyeket Kökösnél, a rétyi keresztútnál, Berecknél és Kézdivásárhelyen bontanak ki.

   – a Maszol.ro portálról”2013 OKT.24.

 • User
  Dátum: 2022. december 2., 15:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mivel hogy valahogy nem tudnak -akarnak-az ;eloljarok;Kezdin uj munkahelyeket biztositani nagyon gyanus hogy nem-e ditekt hivtak az unneploket,hadd lassa a;szekely; a rajuk leselkedo ;veszejt;!? Kerdezni csak szabad.

  • User
   Dátum: 2022. december 5., 7:07
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Érdekes felvetés. Ezeket direkt idehívják, aztán vagdalóznak vezetőink azzal, hogy lám, ismét megvédtek minket. Nuku munkahely közben, nuku semmi. De jogainkat legalább jól megvédik.Magyarul szállhatunk le a gödör fenekére.