Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti ellenőrzések

Húsvéti ellenőrzések Kovászna megye

A húsvéti ünnepekre való tekintettel a háromszéki állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság ellenőrei több tucat ellenőrzést ejtettek meg, az akció május elejéig tart. Mindezekről dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvostól érdeklődtünk.

Hirdetés
Hirdetés

Kérdéseinkre kifejtette, Háromszéken a katolikus húsvét ideje alatt nem tapasztaltak ételmérgezést, az ilyenkor kelendő élelmiszerek terén sem bukantak felszínre kirívó gondok.
– A nagyobb áruházláncok, de a kis boltocskáktól kezdve, a mészárszékeken át, a panziókig, vendéglőkig minden sorra került. A higiénia hiánya a leggyakoribb kihágás, illetve néhol a nyomon-követés is hagyott kívánnivalót: sajnos, nem mindenhol lehet utólag lekövetni a termékeket, hogy honnan is származnak – részletezte dr. Sikó.

A szokásos „ünnepi ellenőrzések” mellett tematikus akció is zajlik a pénzüggyel közösen: a szakemberek az uniós országokból behozott növényi eredetű élelmiszereket vették célkeresztbe. Eddig 17 szállítmányt – főképpen murkot, krumplit, hagymát – vettek górcső alá, és hatalmas pénzbírságot (18 ezer lejnyi összegben) róttak ki, 300 mázsa krumplit foglaltak le, és vetettek laborvizsgálatok alá, miután a kereskedő nem tudta igazolni a termék származását.
Ami a bárányvágásokat illeti, már második esztendeje, hogy Háromszéken senki nem igényelte ideiglenes vágópontok engedélyezését húsvétkor.

– Három éve kértek Barót vidékén egy engedélyt, azóta az informáló kampányok, népszerűsítések ellenére sem igénylik ezt a lehetőséget. Nagyon sok bárányt háztól visznek el, ami a piacra kerül, azt meggyőzik a vágóhidak. A nagyobb áruházak többnyire importárut kínálnak – összegzett a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük