Felhívás!

Hol vannak a lakásigénylők?

Hol vannak a lakásigénylők? Kovászna megye

Ha korábban százas nagyságrendben igényelték az önkormányzattól az ún. ANL-lakásokat, ehhez mért átfutási idővel, idénre már csak 15–20 kérés van napirenden, amelyeket 3–4 hónap alatt rendszerint meg is old a polgármesteri hivatal illetékes bizottsága – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi lakásgazdálkodási hivatalban.

Az éterben több téves félinformáció és kérdés kering ezen lakásokat illetően, ezeket sorra sikerült tisztázni a lakásgazdálkodási iroda munkatársa, Bajka Ildikó segítségével.
Az utóbbi időben csökkent az igény a lakásokra, ugyanis kevesen jönnek vissza az egyetemi központokból, mondta a tanácsos. Elvétve máshonnan is költöznek ide fiatalok. Az a 159 lakás (150 kétszobás és 9 garzon), amelyek a csendőrkaszárnya melletti, a Szemerja-negyedi és Tulipán utcai tömbházakban vannak, még mindig kevésnek bizonyulnak. Elvileg mindegyik foglalt, és ha a közelmúltig igaz volt, hogy 3–4 hónaponként megürült körülbelül 10, most már a lakbéreknek a piaci áraknál sokkal kedvezőbb volta miatt lelassult az üresedés ritmusa. Utoljára februárban ült össze a bizottság elbírálni az augusztus 15. és január 19. között benyújtott kérvényeket, legközelebb pedig akkor gyűlnek össze, amikor elfogynak a legutóbbi listáról a kérelmezők, illetve ismét lesz szabad lakás. A kéréseket azonban folyamatosan fogadják.
A lakásüresedés okai között szerepelnek a válások, a házasságkötések (amikor valamelyik félnek már van saját tulajdonú lakása) és a kivándorlások, elköltözések, de előfordul a kilakoltatás, illetve végrehajtás is, ha valaki huzamosan elmarad a lakbérrel.
A lakáshoz jutás feltétele továbbra is az, hogy a kérelmező szentgyörgyi munkahellyel rendelkezzen és 35 év alatti legyen (tehát a házaspár legalább egyik tagja), de most már egyedülállóknak is jó esélyük van beköltözni egy tágas kétszobás lakásba, a jelenlegi lakók mintegy fele még szingli. A 2005–2010 között épült tömbházakban a lakbért bonyolult képlet szerint, de alapjában véve az egy főre jutó jövedelem alapján számolják ki, illetve számolják újra minden év elején, figyelembe véve az inflációt vagy az időközbeni változásokat az egyén jövedelemszintjében. Ilyenformán jelenleg 80 lej a legkisebb és közel 400 lej a legnagyobb lakbér, de természetesen még a rezsit is fizetik a lakók. A bérekből befolyó pénzt azonban a hivatal azonnal továbbutalja Bukarestbe a lakásügynökségnek a befektetés törlesztő részleteként.
Tekintve, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt mind a lakások, mind az albérletek ára a megyeközpontban, arra lehet következtetni, hogy a kereslet jelentősen nagyobb a kínálatnál, és nemcsak a 35 év alattiak esetében. Miért nem alakítják át a Bodok-szállodát az ANL-s lakásokkal hasonló elven működő tömbházzá? – tettük fel a kérdést Tóth-Birtan Csaba alpolgármesternek, aki elmondta, a városnak az átépítésre nincs pénze, olyan pályázatot pedig nem hirdettek meg, amelyikből ilyesmit lehetne finanszírozni. A magántőkét pedig nem érdekli a volt szálloda, viszont jelenleg három más helyszínen építenek befektetők a városban: a strand mellett, a Gyár és a Cigaretta utcák közötti telken, valamint a Zathureczky Berta Öregotthon mellett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások