Felhívás!

Hóágyúk a kovásznai sípályán

Hóágyúk a kovásznai sípályán Kovászna megye

Három hóágyút vásárolt a kovásznai önkormányzat, amelyeket a helyi sípályán fognak felszerelni. A projekt uniós forrásokból valósult meg, a hatóságok pedig további fejlesztéseket is terveznek a turizmus fellendítése érdekében.

Gyerő József, a fürdőváros polgármestere elmondta, a befektetés értéke 200.000 euró, és bár anyagilag nem kifizetődő a sípálya, a téli időszakban működésbe fogják helyezni, hogy mind a helyiek, mind pedig a turisták igénybe tudják venni.

Az elöljáró kifejtette, eddig nem tudták a legjobb körülményeket biztosítani, mivel csak egy bérelt hóágyúval rendelkeztek, de a mostani fejlesztésektől jobb eredményeket várnak. A projektnek csupán az első része volt a hóágyúk megvásárlása, a következő időszakban az önkormányzat anyagi hozzájárulásával egy modern beléptetőrendszer és egy nagy kapacitású szivattyú beszerzését tervezik, a vízágyúk működtetéséhez. A 200.00 eurós befektetésből 110.000 euró származik uniós forrásokból, a többi az önkormányzat önrésze.

Gyerő hozzátette, hogy az elérhető szabadidős tevékenységek bővítése érdekében egy spa központ és egy strand építését is tervezik.

Kovásznán körülbelül 3.000 szálláshely található, és évente több mint félmillió vendégéjszakát töltenek a településen. A vendégek többsége időskorú személy, akik kezelésre érkeznek az állam által biztosított jegyekkel, de a polgármester szerint az utóbbi években változás figyelhető meg a turisták profiljában. Egyre több fiatal érkezik, akik jobb anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, ugyanakkor nagyobbak az elvárásaik is. Ezek a turisták a kezelések mellett jobb minőségű szállást és szabadidős tevékenységeket is igényelnek, és ebből a helyi közösség is profitál.

Gyerő szerint a helyi hatóságok és a turizmus területén tevékenykedők számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy Kovászna egész évben vonzó legyen turisztikai szempontból, ne csak szezonális jelleggel érkezzenek vendégek a városba. Jelenleg ugyanis csak az évnek körülbelül felében van aktivitás, abban az időszakban, amikor a nyugdíjpénztár kiosztja a kezelési jegyeket. Ennek az a hátránya, hogy a szezon végeztével sokan munkanélkülivé válnak vagy külföldön vállalnak munkát, az üdülési szektorban tevékenykedő vállalkozók pedig nagyon nehezen találnak szakképzett munkaerőt. “Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudjuk biztosítani a turisták jelenlétét az év teljes hosszában” – tette hozzá Kovászna polgármestere.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.