Hirdetés
Hirdetés

Hét tanintézmény jelentett skarlátos beteget Háromszéken

Hét tanintézmény jelentett skarlátos beteget Háromszéken Kovászna megye

Több Kovászna megyei tanintézményben is felütötte a fejét a skarlát, de járványról még nem kell beszélni – tudtuk meg a Kovászna Megyei Népegészségügyi Igazgatóság járványtanász szakemberétől. Skarlátjárvány 1989 óta nem volt Háromszéken, azóta a legtöbb megbetegedést 2007-ben jegyezték, akkor 65 gyermeknél diagnosztizáltak skarlátot.

„Egyelőre nincs járvány Háromszéken” – pontosított már a beszélgetésünk elején Farkas József epidemiológus szakorvos. „A vakációt megelőző időszakban hét iskolából és óvodából jelentették, hogy fertőzött gyerekeket észleltek, de mindössze tíz esetről van szó. Ahhoz, hogy fertőzési gócról beszélhessünk, egy közösségen belül legalább három összefüggő esetnek kell lennie legalább tíz nap eltéréssel.”

A járványtanász szakorvos szerint a feljegyzett eseteknél minden bizonnyal jóval több olyan megbetegedés van, amelyet az orvosok nem jelentettek, vagy amelyeket otthon antibiotikummal kezeltek a szülők, hiszen a skarlátra a kollektív fogékonyság az 1–14 éves gyermekek körében a legmagasabb.
Az kiemelten fontos, hogy ne maradjon kezeletlen a beteg, mert a fertőzés súlyos szövődményeket okozhat – hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

„Ha a gyermeknél láz, hidegrázás jelentkezik, hasfájást, hányingert tapasztal, aztán torokfájdalom, nehéz nyelés jelentkezhet, orvoshoz kell vinni, majd a szakemberek megállapítják, hogy milyen kezelésre van szükség” – hangsúlyozta Farkas József.

A megfelelő antibiotikumos kezelés mellett már 48 óra elteltével visszamehet a gyermek a közösségbe, mert már nem fertőz.
A szakember úgy véli, nincs ok pánikra, a skarlát a hideg évszakra jellemző, minden évben felüti a fejét a kiskorúak körében. Hangsúlyozta, semmilyen rendkívüli járvány nincs, de elővigyázatosnak kell lenni, mert ebben az időszakban mindig megugrik a felső légúti megbetegedések száma.

Idén, az elmúlt hétig 1924 vírusos légúti fertőzést jegyeztek, tavaly ugyanebben a periódusban 1526-ot. Ezenkívül 417 influenzás esetet tartanak nyilván, ez is nőtt a tavalyi 315-höz viszonyítva.

A növekedés annak tudható be, hogy tavaly az emberek figyelmesebbek voltak a felső légúti fertőzéseket illetően, a betegek nem mentek közösségbe, maszkot hordtak. A maszk hordása járványügyi szempontból jó lenne, ha bevett szokás maradna azoknál a személyeknél, akik felső légúti virózisban szenvednek”

– magyarázta az epidemiológus, hozzátéve, a koronavírus elleni védekezésre továbbra is figyelni kell. Az esetszámokat illetően itt csökkenés tapasztalható: míg 2022-ben ebben az időszakban 51 koronavírusos fertőzöttet kezeltek, jelenleg 36 esetről tudnak.

 Fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. április 15., 17:12
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Miért a tanintezmeny kell jelentse a betegeket? Miért nem a családorvos, aki tudja hogy hol jár iskolába a gyerek? A tanügy az egészségügy alárendeltje maradt, mint 2020-ban?Olyan, mintha a kórház értékelné a gyerekek tudását! Végezze mindenki a dolgát és ne mással végzetesse!