Hirdetés
Hirdetés

Ifjúsági kérdésekről a háromszéki fiatalokkal

Ifjúsági kérdésekről a háromszéki fiatalokkal Kovászna megye

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete partnerségben a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) Ifjúsági Fórumot szervezett április 13-án, Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ kormányzati konzultációja keretében megvalósuló eseményen mintegy 150 fiatal vett részt, ahol a Szövetség ifjúsági programjáról, kormányzati munkájáról és eredményeiről, valamint a következő időszak tennivalóiról esett szó, megválaszolva a felmerülő kérdéseket, javaslatokat. 

Az eseményen jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Bogya Anna államtitkár, Miklós Zoltán parlamenti képviselő, valamint Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke. Milyen eredmények születtek az RMDSZ kormányzati munkája alatt? Milyen programokról és pályázati lehetőségekről érdemes tudniuk a fiataloknak? – ilyen és ehhez hasonló témákról esett szó a csütörtöki rétegtalálkozón. 

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke köszöntőbeszédében elmondta, Kovászna Megye Tanácsa az elsők között volt az országban, ahol ifjúsági alapot hoztak létre. Idén 150 ezer lejes keretből gazdálkodnak, amelyet jövőre 200 ezer lejre növelnek. „Az évek során az ifjúsági szervezetekkel közösen több olyan helyi fejlesztési programot indítottunk el, amelyek elsősorban a fiatalokat érintik. Ennek eredményeként számos vidéki művelődési ház, könyvtár és sportbázis felújítását és felszerelését támogattuk. 2020-ban a fiatalok végeztek egy felmérést, amelyben több mint 5000 fiatalt kérdeztek meg igényeikről, elvárásaikról. A konzultációból kiderült, a legfontosabb elvárás a vidéki ifjúsági terek kialakítása. Éppen ezért az elmúlt két évben kilenc, a fiatalok által megtervezett helyiséget létesítettünk.” – szögezte le az elnök. 

Fotó: Kocsis B. János

Bogya Anna államtitkár az RMDSZ kormányzati megvalósításairól számolt be. Mint mondta: ,,Az RMDSZ jelenti ma a stabilitást a kormánykoalícióban. Az elmúlt két évben megtanultuk, ha mi nem figyelünk oda, nem szólunk bele a döntések meghozatalába, akkor az erdélyi magyar települések kimaradnak a fejlődésből. Ezért is fontos, hogy az RMDSZ-es képviselőink jelen legyenek a parlamentben és a kormányzásban egyaránt, hiszen mi, erdélyi magyarok döntjük el, hogy a következő fejlesztési időszak nyertesei vagy vesztesei leszünk.” 

Hirdetés
Hirdetés

Miklós Zoltán parlamenti képviselő azokról a megvalósításokról és jövőbeli tervekről számolt be, amelyek a vállalkozókat és civil szervezeteket érintik. Szó esett krízishelyzet kezeléséről, illetve arról, hogy milyen döntéseket kellett meghozni a válság idején annak érdekében, hogy megvédjék a családokat, a vállalkozókat illetve a munkahelyeket.  ,,A jelenlegi koalícióban az RMDSZ az, amely nagyon sok esetben a racionalitást és a stabilitást szolgálja. Olyan intézkedéseket kellett hozzunk, amely elsősorban a munkahelyeket, illetve azokat a kis- és közepes vállalkozásokat védte meg, amelyek nemcsak a legsérülékenyebbek válság idején, hanem a legnagyobb munkaadók is a román gazdaságban.” A politikus többek között ismertette azokat a pénzügyi eszközöket is, amelyek a rendelkezésükre álltak annak érdekében, hogy ezeket az intézkedéseket bevezessék. 

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke felszólalásában rámutatott: ,,Azt szoktuk mondani, hogy a stabil jövőkép három alappillére a tanulás és pályaorientáció, a munkavállalás és vállalkozás, illetve a családalapítás. Az RMDSZ kezdeményezései közé tartozik a gyermekvállalást ösztönző Family Start program, amely a fiatal párokat segíti a közös jövő megalapozásában, illetve az egyetemistákat segítő Student Invest program, amely a fiatalok egyetemi tanulmányainak költségeihez járul hozzá.” 

Az RMDSZ kormányzati konzultációja keretében az erdélyi magyarok személyesen, különböző rétegtalálkozókon, illetve a https://kormany.rmdsz.ro/ honlapon is elmondhatják véleményüket a Szövetség kormányzati munkájáról, eredményeiről, valamint a következő időszak tennivalóiról. 

RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 14., 19:03
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ezt olvasva teljesen megnyugodtam.
  Csak a falubeli ifi szervezet miért nem működik azt nem értem. Talán mert felülről építették? Furcsa….

 • User
  Dátum: 2023. április 15., 19:38
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Miért?! Miért ne!!! Kinek tartottak konzultációt? Mi alapján választották ki a 150 üdvöskét?! Legalább 1X ittas vezetésért kell ülj, vagy a papa nagymejjű frontember kell legyen?! A fiatalnak legalább éreccségije kö legyen? Mi a felállás???🐽😎

  • User
   Dátum: 2023. április 16., 12:44
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Az a baj itt rég, hogy a fiatalság közül, amelyiknek van egy csepp esze és a munkájából el is szeretné tartani magát az elmegy az ilyenek miatt legalább külföldre. Ha meg itthon van befolyásos családtagja akkor jó eséllyel berakják legalább három munkahelyre vezető posztba, dolgoznia sehol sem kell. Ha össze tudnak szedni pár fiatalt akinek dumálhatnak a semmiről, az elég. Szavazásra kell majd nekik a szavazótábor,