Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Házuk leégése sem terítette le, de a talpraálláshoz szüksége van a segítségre Vásárhelyi Jób Barnának

Házuk leégése sem terítette le, de a talpraálláshoz szüksége van a segítségre Vásárhelyi Jób Barnának Kovászna megye

A vargyasi Vásárhelyi-testvéreknek kivételesen nehéz gyermekkor és kevés szülői figyelem jutott, de a jelenleg 23 éves Barnának nagyon sok munkával sikerült egzisztenciát teremtenie nemcsak a maga számára, hanem 6 évvel fiatalabb öccsének is, akit – támogató szülők híján – az utóbbi években ő nevelt és jelenleg is iskoláztat. Barna veszélyes fák kivágásával, kutak takarításával szerzi meg a betevőt, de a szentegyházi hegyimentő-csapatnak is aktív tagja. Sziklamászó-lovas gyermektáborokat is szervezett a szorosban, viszont most az ehhez szükséges felszerelés is odaveszett. Minden elégett.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy néz ki, sokan akarnak segíteni a fiúknak az újrakezdésben, amit ők ugyanott képzelnek el, ahol felnőttek, a Vargyas-szoros kijáratánál. Gondok vannak viszont a terület jogi helyzetével, tudtuk meg Gothárd Ákostól, a homoródalmási közbirtokosság elnökétől. Jelenleg ugyanis a közbirtokosságé a terület, a házat, amelyben Barnáék gyermekeskedtek, az ő édesapjuk még a rendszerváltás előtt a fakitermelő vállalat engedélyével építette, azonban gyakorlatilag formaságok nélkül.

Létezett ugyan egy rövid távú bérleti szerződés a mostani tulajdonos és Vásárhelyi Barna között a területre vonatkozóan, az újjáépítést viszont már csak rendezett papírokkal, azaz megtámadhatatlanul lehet elkezdeni, mondta a közbirtokossági elnök, aki arról biztosított, teljes jóindulattal állnak a fiúk ügye mellé. Ahhoz viszont, hogy azon a területen építkezni lehessen, szükséges a közbirtokossági közgyűlés tagjainak jóváhagyása, azaz nekik rá kell bólintaniuk a hosszútávú megoldást jelentő koncessziós szerződésre, mely alapján igényelni lehet az építkezési engedélyt.

A romok helyén sikerülnie kell egy jobb sors alapjait letenni. Fotó: Ágoston Annamáira

A jóváhagyás megszerzése pedig legkevesebb két hétbe telik, mivel ahhoz, hogy a közgyűlés határozatképes legyen, az alapszabályzatba foglaltak szerint a tagok több mint fele jelen kellene, hogy legyen. Erre nincs remény, mondta Gothárd Ákos, tekintve hogy több mint 600 tagjuk van, nagyon sokan külföldön élnek, tartózkodnak. Tehát az első után második közgyűlést is össze kell majd hívni, és ezen születhet meg a döntés, mert itt már annyi résztvevővel határozhat, amennyi éppen összejön.

A fiúk már kaptak építőanyag-adományokat és pénzbeli támogatást is, egy Hargita megyei vállalkozó egymaga 10 ezer lejt ajánlott fel. Borboly Csaba, a megyei tanácselnök is pártjukat fogta. A fiatalok régi támogatójánál, az ismert erdővidéki vállalkozónál, Ágoston Annamáriánál pedig összesen 20 ezer lej készpénzadomány gyűlt számukra össze az első három napban. Barna becslése szerint eddig a tervezett ház költségének körülbelül a 20 %-a jött össze. „Ő bízik a jó szándékú emberekben, de nem várja tétlenül a sült galambot, a kezdeti sokk után megrázta magát és húsvét után rögtön dolgozni kezdett”, mondta a fiúkkal kapcsolatot tartó Ágoston Annamária.

Fotó: Ágoston Annamáira

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 7., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Emberek ha ilyen körülményes a jogi procedúra, miért nem vesznek ezeknek a fiúknak egy faxa mobilházat, amely bővíthető is?!?! Ha eddig a régi ház is megvolt papírok nélkül akkor ez is jó lenne. Jövő héten meg már benne is lakhatnának. Házat építeni ha minden rendben van, az engedélyeztetés akár 1-2 év is lehet.

 • User
  Dátum: 2024. április 7., 14:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Adó 2%ával egy szervezet nem kerülne aki átadná a pénzt nekik? Magánemberek sokan felajánlanák pedig ezt a 2%ot senkinek se kerülne pénzébe mégsem. Sokat segítene pikk pakk összegyűlne a pénz.

 • User
  Dátum: 2024. április 7., 14:12
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Amelyik féktelenül csinálgassa a puyákat, iszik, cigizik, azok mellé az emberek is jobban odaállnak úgy látom ha bajba kerülnek rendszerint. Alkesz csavargók tovább tudnak zülleni belőle és még bátorítást is kapnak folyamatosan. Becsületes fiatal az megd*gölhet is mert szóban se támogassa itt senki.