Felhívás!

Hasznos együttműködés

Hasznos együttműködés Kovászna megye

Megállapodást kötött tegnap az RGT Románia cégcsoport a Puskás Tivadar Szaklíceummal, így a duális képzésben tanuló diákok a sepsiszentgyörgyi nadrággyárban végezhetik a szakmai gyakorlatot. Ezért pénzt is kapnak, illetve lehetőséget, hogy tanulmányaik után a gyárban helyezkedjenek el.

A szerződés aláírására a gyár sepsiszentgyörgyi székhelyén került sor, annak helyi vezetői, a Puskás Tivadar-iskola igazgatója, illetve diákok, szülők, tanárok és nevelők jelenlétében. Adrian Pârvu, az RGT Románia sepsiszentgyörgyi fiókjának hu­mán­erőforrás-menedzsere elmondta: szoros és mindenki számára hasznos együttműködést kötöttek, amely a következő években fog igazán kiteljesedni és hasznukra válni. Kiemelte: a cégcsoportnak komoly és hosszútávú tervei vannak, a duális képzés pedig közel áll a német mentalitáshoz, hiszen a szakiskolában szerzett elméleti tudást gyakorlati képzéssel is kiegészítik. Ebben a tanévben 45 kilencedikes és tizedikes diák kezdi meg a tanulást és a munkát, az alapoktól egészen a mérnöki folyamatokig.
Demeter Dávid mérnök, a Puskás Tivadar Szaklíceum igazgatója szintén hasznosnak tartja a protokollumot, mint mondta, a cég komoly tervekkel rendelkezik, így nemcsak varrónőket képeznek a gyártósorra, hanem technikusokat, csoportvezetőket is oktatnak. Véleménye szerint ebben az iparágban lehet és érdemes fejlődni, a duális képzés pedig pont ezt szolgálja. A képzés három évig tart, ebből két év líceumi oktatás, egy pedig a gyakorlati rész. Azok a diákok, akik ebben a képzési formában vesznek részt, havi juttatást is kapnak: kétszáz lejt az oktatási intézménytől, kétszáz lejt pedig a gyártól, ahol napi hat órát dolgoznak.
A megbeszélést és cégbemutatót követően gyárlátogatáson vettek részt a jelenlévő kilencedikesek és szüleik, a csoportvezetők és mesterek végigmutatták a munkafázisokat, a különböző folyamatokat, gépeket. A diákok szerint egy-egy munkafolyamat nehéznek és monotonnak tűnt. Néhányan elmondták: divattervezői pályáról álmodnak, nem gyártósori munkáról a varrodában. A diákok, miközben figyelték a tevékenységet, a varrónőkkel is beszélgettek, utóbbiak közül néhányan panaszuknak is hangot adtak, miszerint alacsony a fizetés, nehéz elérni a normát, és egyhangú a munka. Arra a kérdésre, hogy mit várnak ettől a képzéstől, a diákok elmondták: szeretnék megtanulni az alapokat, többen már találkoztak a szabás-varrással, terveik között pedig a divattervezői vagy mérnöki pálya szerepel.
A menedzser, Adrian Pârvu szerint nem áll fenn az a veszély, hogy megtanulják a szakmát, és máshová vagy külföldre mennek dolgozni, mert a textilipar mindenütt ugyanolyan, ezért érdemes inkább itthon maradni és dolgozni. Mint mondta, jelenleg közel ezer alkalmazottjuk van, igaz, nagy részük szakképzetlen munkás, és a létszámingadozás is nagy, folyamatosan mennek el a munkások, majd jönnek az újak. Ezért is tartják jó dolognak ezt a partnerséget az iskolával, mert ezáltal szakképzett munkásokat tudnak kitanítani a következő három évben.
Az RGT Románia cégcsoport 1987-ben jött létre Németországban, az első gyárat 1992-ben alapították Romániában. Jelenleg négy üzemet működtetnek, mind a négyet Háromszéken: Sepsiszentgyörgyön kettőt, Baróton és Esztelneken egy-egyet. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.