Felhívás!

Háromszéken is megjelent

Egyáltalán nem lehet hátradőlni és lazítani, hiszen az esetszámok sem csökkentek jelentősen, ugyanakkor megjelent Kovászna megyében is a koronavírus új mutációja, a B.1.1.7-es úgynevezett angol variáns – figyelmeztetnek az orvosok és kutatók.

Háromszéken két angolvariáns-gyanús mintára igazolódott be a pozitivitás az elmúlt napokban az egyik megyeszékhelyi laboratóriumban. Fejér Szilárd kutató tájékoztatása szerint eddig mintegy 15 angolvariáns-gyanús esetet fedeztek fel, egy nap alatt a pozitív minták több mint fele lett angolvariáns-gyanús, mivel ezeknél a min­ták­nál hiányzott az S génre specifikus jel (11 minta).

A kutató kiemelte: nagyon úgy tűnik, hogy az angol variáns átveszi a vezetést napokon belül több erdélyi megyében, akár Háromszéken is. A napokban több mintát elküldenek szekvenálásra (biokémiai elemzésre), hogy egy teljesebb képet kaphassanak, de az adott járványügyi helyzetben szinte száz százalékos, hogy a sepsiszentgyörgyi labor által észlelt gyanús esetekre beigazolódik az angol variánssal történt fertőzés.

– Nincs itt az ideje, hogy hátradőljünk, az eddigi biztonsági intézkedéseket még szigorúbban be kell tartani – figyelmeztet dr. Fejér Szilárd.

Hasonló véleményen van dr. Roșu Mátyás, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója is, aki elmondta a koronavírus brit mutációja sokkal könnyebben és több személyt fertőz meg az, aki elkapta. Bár állítólag tünetileg nem súlyosabb a koronavírusnál, félő, hogy újabb hullámot idéz elő, ezért még inkább kell figyelni a szabályok betartására. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.