Hirdetés
Hirdetés

Burgonya és disznótörvény

Burgonya és disznótörvény Kovászna megye

Pénteken a kézdivásárhelyi Atrium szállodában Adrian Nechita Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter részvételével a román mezőgazdaság prioritásai, a közös agrárpolitika (PAC), illetve az európai ökológiai paktum témákban tartottak értekezletet a Román Farmerek Klubja (RFK) szervezésében.

A burgonyatermesztés fontos kérdéseit taglaló eseményen Florian Ciolacu, az RFK elnöke köszöntötte a jelenlévőket, közöttük helyi burgonyatermelő gazdákat, Fejér László szenátort, Könczei Csaba képviselőt, Iulian Todor prefektust, a háromszéki agrárintézmények vezetőit és a tévesen polgármesternek titulált Szilveszter Szabolcsot, a céhes város alpolgármesterét, aki vette a lapot, és rövid felszólalásában „szinte polgármesternek” nevezte magát.

Hirdetés
Hirdetés

Becsek László, az RFK alelnöke, a Biofarm Kft. tulajdonosa köszöntőjében A burgonya országos stratégiai tervének jelentőségét hangsúlyozta, mely alapján a 2023–2029-es időszakban kell tevékenykedniük. „Ez egy hiánypótló terv, hiszen a forradalom óta efféle stratégia gyakorlatilag nem létezett”, hangsúlyozta. Adrian Oros az elmúlt év gazdasági válságáról szólt, hangsúlyozva annak a mezőgazdasági tevékenységekre gyakorolt negatív hatását, amelyet az elmúlt negyven év legnagyobb szárazsága is tetézett, majd a 2021–2027 közötti Országos Stratégiai Programról, melynek keretében 21,5 milliárd eurót fordítanak fejlesztésekre. Könczei Csaba meglátásában a háromszéki burgonyatermesztés fellendítésének alapfeltételei a szaporítóanyag-termelés, a raktárak létesítése és az öntözött területek nagyságának növelése, és ezt az őt követő felszólalók is alátámasztották.

Bár a találkozón elsődlegesen a burgonyatermesztésről esett szó, Adrian Orost a sertéspestis felszámolását célzó, disznótörvényként ismert miniszteri rendelettervezetről kérdeztük (mely a kisgazdának legtöbb öt, kizárólag hízó sertés tartását engedélyezi és azt is csak saját fogyasztásra – szerk.), pontosabban arról, hogy vajon az eredeti formájában nem éppen a kór terjedését segíti-e majd elő? „Minden termelőnek, aki kereskedelmi célból tart sertést, legyen az kicsi vagy nagy, be kell tartania bizonyos biobiztonsági előírásokat, hogy végre megszabadulhassunk a sertéspestistől”, hangsúlyozta. Arra a kérdésünkre, hogy akkor amennyiben egy gazda, aki az előírásoknak megfelelően tart öt sertést, eladhatja-e azokat, így válaszolt: „Igen, amennyiben a disznók útja követhető”.

Könczei Csabát is kérdeztük a téma kapcsán. „Örömmel hallom, hogy a miniszter finomított korábbi álláspontján. A február eleji mezőgazdasági bizottságban kértünk magyarázatot a minisztérium képviselőjétől az ügyben, és ezt vélhetően kedden kapjuk meg. A miniszteri rendelet nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és hétfőn (ma – szerk.) viszünk néhány javaslatot, amit szeretnénk, ha bekerülne a rendeletbe. Tény, hogy a disznópestis terjedését elősegítő feketekereskedelmet meg kell akadályozni, ám ez nem azt jelenti, hogy elvegyük a kisgazdától azt a jogot, hogy tartson egy kocát, malacoztasson, azt a 7–8 malacot felnevelje, majd eladja. Ennek nálunk hagyománya van, hiszen a disznónevelés komoly jövedelemforrás, és nem hagyhatjuk, hogy ettől megfosszák a székely gazdákat”, véli a képviselő. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 15., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Uraim az egesz sertes szam korlatozas azert van , hogy az orszag nagy sertestelepei noveljek beveteleiket, a lakosag meg csak vegye meg a csontliszten es meg egyeb mocskon hizlalt disznokat az nagyaruhazakbol!!!

 • User
  Dátum: 2021. február 15., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 8

  S piac? Hova termelyenek pityokát ha nincs felvásárlás vagy hagyatkozni a,, bizsnicára”” . Hiába termelünk ha a kutyának se kell 30-40 baniért se. Hány termelőnek van szerződese a felvásárlásra..???

  • User
   Dátum: 2021. február 15., 14:49
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Csak az termeljen aki tudja értékesíteni is és akkor mindjárt lesz ára is , jelenleg mindenki pityokat akár termeszteni!!! Nem számít, hogy milyen minőséget állít elő, van tározó lehetősége, van piac. Na ezért nincs ára a pityokanak!!! Ha szegett gyártanak mindenki egy adott pillanatban abból is túltermelés lenne igy azt sem lehetne eladni.

  • User
   Dátum: 2021. február 15., 17:36
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Az lenne a megoldás mint ahogy Spanyolo.ban van.A kisgazdák szövetkezetekben törülnek és közvetítők kiiktatásával termelik -eladják az árujukat.Lehetne exportálni Magyarországra is, ott 160 -260 Ft. / kg-ja. Bezzeg csiki sörrel tele vannak a multik is meg a kisboltok is kb 5-7 lejes áron fajtától függöen(krémes,tiltoo,igazi,áfonyás ,kakaós😁 stb)

 • User
  Dátum: 2021. február 15., 14:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Vajon érdemes volt ezt a cikket megirni?
  Időt és energiát felaldozni egy olyan dologra aminek semmi értelme nincs . Jobban hangzana egy olyan cím, hogy itt volt a miniszter, interjúkat adott és senkit nem hallgatott meg aztán távozott.