Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék is tiszteleg a szabadságharc hősei előtt

Háromszék is tiszteleg a szabadságharc hősei előtt Kovászna megye

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezik a világ magyarsága. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött, majd november 11-re vérbe fojtott szabadságharc 67. évfordulóján Háromszéken is szónoklatokkal, kulturális műsorral, koszorúzással hajtanak fejet a harcokban elesettek előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön a helyi önkormányzat és a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei szervezete tart megemlékezést. Október 23-án, 12 óra 30 perckor koszorúznak Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának homlokzatára kihelyezett Gloria Victis táblánál, majd 13 órakor a Szalay Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál.

A Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kialakított ’56-os emlékparkban 19 órától megemlékezést tartanak, közreműködik a Cantus Firmus Vegyeskar, a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjai, beszédet mond Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Soós Zoltán konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke; áldást mond Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor. A himnuszok eléneklése után koszorúzást tartanak. Közreműködik a 14. sz. Dr. Kovács Sándor cserkészcsapat, a 40. számú Szent György cserkészcsapat és a 115-ös számú Bölöni Farkas Sándor cserkészcsapat.

Az ’56-os emlékparkból a fáklyás felvonulás 20 órakor indul az Erzsébet parkba, a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához, ahol a Vox Humana Kamarakórus előadását és FT. Ilyés Zsolt római katolikus plébános áldását a koszorúk elhelyezése követi.

Kézdivásárhelyen Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak! mottóval szerveznek megemlékezést az ’56-osok emlékére. A középiskolás diákok és tanáraik által összeállított programhoz sokéves hagyomány szerint Kézdivásárhely önkormányzata is csatlakozik. Október 23-án 13 órától a református temető kopjafáinál tisztelegnek a szabadságharc hősei előtt, 17 órától pedig megemlékező műsorra kerül sor a Vigadó Művelődési Központ előtti téren, amelyben közreműködnek a Nagy Mózes Főgimnázium diákjai. Eső esetén az előadást október 24-én, 17 órától tartják meg. Mindkét esemény koszorúzással ér véget.

Kovásznán október 23-án 18 órától emlékeznek meg a forradalom hőseiről a központi parkban. A Lyukaskós Egyesület által szervezett eseményen beszédet mond Gazda József író, műkritikus. Közreműködnek a Pastorala Kamarakórus, a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat, valamint a történelmi magyar egyházak lelkészei. A megemlékezés az ’56-os emlékmű, a Lyukas kő megkoszorúzásával, illetve himnuszaink eléneklésével zárul.

baróti október 23-i megemlékezés két helyszínen fog zajlani. 13 órától a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum közös udvarán, Jan Palach, Bauer Sándor és Moyses Márton mártírok emlékművénél, illetve a négy baróti diákforradalmár: Bíró Benjámin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton emléktáblájánál emlékeznek és koszorúznak a barótiak, erdővidékiek. A megemlékezés szervezői, közreműködői a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum tanárai, diákjai.

14 órától a Petőfi Sándor (Híd) utcai 1956-os emlékműnél folytatódik az ünnepség. A megemlékezésen beszédek, énekek és szavalat fog elhangzani. Az ünnepség szónokai: Benedek Huszár János, Barót polgármestere és v. Bartha Imre, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya. Az esemény Fancsal Zsolt bibarcfalvi református lelkipásztor áldásával, koszorúzással, illetve himnuszaink éneklésével zárul.

Október 24-én, 19 órától, a Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel termében Őrizni a lángot – 1956 emlékének ápolása Háromszéken címmel emlékidéző és szervezetbemutató beszélgetésre kerül sor Török József egykori politikai elítélttel, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének háromszéki elnökével. Az esemény házigazdája Demeter Zoltán művelődésszervező.

Nyitóképünkön a 2022-es kézdivásárhelyi megemlékezés.

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük