Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három éve ugyanannyian házasodnak

Három éve ugyanannyian házasodnak Kovászna megye

Kézdivásárhelyen tavaly mind a születések, mind az elhalálozások száma csökkent az előző esztendőhöz viszonyítva, viszont ami a városházán megkötött házasságokat illeti, három éve nem történt változás, rendre ugyanannyi boldogító igent mondtak ki.

 

A céhes városban az elmúlt esztendőben 426 születést anyakönyveztek, 25-tel kevesebbet, mint 2021-ben, ehhez viszont azt is hozzá kell tenni, még mielőtt bárki valamiféle elhamarkodott demográfiai következtetést levonna, hogy ez a szám mindkét évben nagyobb, mint a tényleges adatok, és ez a külföldön született, de itthon nyilvántartásba vett kisbabák számából adódik. A jelenlegi szabályozás értelmében a huzamosabb ideig külföldön tartózkodó szülők az első hazajöveteltől számítva 6 hónapon belül kell beírassák gyereküket a romániai nyilvántartásba, ám elég gyakran előfordul az is, hogy már 2–3 éves gyerekeknek bocsátanak ki romániai anyakönyvi kivonatot, ez alapján állítják ki számukra 14 évesen a román személyi igazolványt.

Érdekesség, hogy a 426-ből mindössze 96 kézdivásárhelyi, 313-nak más településen van a lakóhelye, míg külföldön 17 gyerek született. A születések száma augusztusban volt a legmagasabb, ekkor 40 gyerek jött napvilágra, és áprilisban volt a legalacsonyabb, amikor csupán 22 baba született.

A kisfiúk körében a legnépszerűbb keresztnevek listáján a Magor, Áron, Mátyás, Zalán nevek szerepelnek, a lányok esetében az Anna, Fanni, Kincső, Csenge nevek divatosak. Mind a fiúknál, mind pedig a lányoknál találunk korántsem hagyományosnak mondható, különleges neveket, mint Zian, Liam, Noel, Noah, Zeynep, valamint Veta, Amira, Lara és Leila.

A házasságkötések száma 61, ez megegyezik a tavalyelőttivel és az azelőttivel is, míg a koronavírus előtti időszakban, vegyük példának 2019-et, 93 házasságot jegyeztek. A csökkenés magyarázható lehet azzal is, hogy 2020-ban és 2021-ben korlátozva voltak a tömegrendezvények, illetve csak nagyon szigorú feltételek mellett lehetett lakodalmat tartani, ám ez már nem igaz 2022-re, amikor minden szabályozást feloldottak.

Ha a házasságkötések arányában nem is ütközik ki annyira a koronavírus-járvány előtti évek és a tavaly–tavalyelőtti adatok közötti különbség, az elhalálozások esetében mindenképp levonható az a következtetés, hogy a COVID rovására írható a növekedés. Tavaly 284 halálesetet vezettek be a hivatalos nyilvántartásba, míg az azt megelőző 3 évtized alatt soha nem haltak meg annyian, mint 2020-ban és 2021-ben, amikor is 335 és 357 halálesetet jegyeztek, a korábbi évek átlaga ugyanis 250 volt.

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások