Hirdetés
Hirdetés

Elsősegélynyújtási oktatóközpont nyílik Sepsiszentgyörgyön

Elsősegélynyújtási oktatóközpont nyílik Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Kovászna megyében egyedülálló elsősegélynyújtási oktatóközpont nyílik január 20-án Sepsiszentgyörgyön, a Puskás Tivadar Szaklíceum épületében. A központot az elsősegélynyújtás oktatásának és népszerűsítésének fontosságát zászlójára tűző Salvatore Egyesület hozta létre, és fogja működtetni.

„Egy régi álmunk válik valóra” – fogalmazott lapunknak Buna Hunor, az egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy Nemzeti Együttműködési Alap 5 millió forinttal támogatta a beruházást, melynek értéke 150 ezer lej körül forog.
„Tisztában vagyunk azzal, hogy országszerte nagyon kevés ember tudja, hogyan kell szakszerűen, az alapismeretek birtokában alkalmazni azokat a műveleteket, amelyek életet menthetnek egy váratlanul kialakult, életveszélyes helyzetben. Tevékenységünk nagy része ezen hiányosság kiküszöbölésére irányul, és reméljük, hogy a folyamatosan tartott kurzusaink során már sokaknak sikerült átadjuk az elősegélynyújtás alapjait, illetve ezek gyakorlatban való alkalmazását, mert ez szó szerint életbevágó. Az országos mentőszolgálat statisztikája alapján évente többtízezer esetben lenne szükség arra, hogy a civil lakosság képes legyen arra, hogy legalább megpróbálja életben tartani az életveszélyes helyzetbe került embertársait, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik” – mutatott rá.
Az egyesület idén márciusban lesz nyolcéves, 2015-ös indulása óta számos rendezvényen jelen vannak elsősegélynyújtó csapatként, már nemcsak a megyében, hanem Erdély-szerte. Vannak orvosaik, szakképzett asszisztenseik, és ezen kívül több mint száz önkéntessel dolgoznak. Elsősegély-oktatóként járják a háromszéki óvodákat az Ovisuli programjukkal, az országban úttörőként vezették be a VR-szemüveges elsősegélynyújtást, aminek köszönhetően valósághű helyzetekben gyakorolhatóak az elsajátított életmentő fogások. Emellett balesetszimulációkat szerveztek az önkéntes tűzoltókkal, tavaly állandó elsősegélyoktatást bemutató műsoruk volt a Profi Rádióban és a Facebookon. Csak tavaly megyeszerte húsz alkalommal tartottak alapképzést magyarul és románul egyaránt.
„Ahhoz, hogy a népszerűsítő tevékenységeinkkel még szélesebb körben elérjük az embereket, szükségesnek tartottuk egy elsősegélyoktatói központot létesíteni, ahol nemcsak a gyerekek, a fiatalság, hanem akár az egészségügyi személyzet is gyakorolni tud. Eddig is számos speciális, ún. tanbábut használtunk, ezek számát sikerült gyarapítani, vannak felnőtt-, gyerek- és csecsemőbábuk az újjáélesztés gyakorlására, vannak olyanok, amelyeken azt lehet elsajátítani, hogyan kell beavatkozni idegentest okozta fulladás esetén, vagy amelyiken a defibrillátort lehet használni, ennek van pulzusa, tudja imitálni a lélegzést, de van olyan tanbábunk is, amelyik »vérzik«, vagy olyan, vénával rendelkező kar, amelyen a vérvételt lehet gyakorolni” – sorolta.
A központ, melyet január 20-án, pénteken 14 órától nyitnak meg a nagyközönség előtt, Keserű József sepsiszentgyörgyi tanár nevét veszi fel.
„Néhai Keserű József a tanárom volt, egy olyan pedagógus, akire büszkék lehetünk, és aki ugyancsak fontosnak tartotta az elsősegélynyújtást, neki szeretnék emléket állítani” – árulta el Buna Hunor.

Fotó: Salvator Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 11., 19:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nagyon jó ötlet és nagyon jó, hogy megvalosulhatott, ugyanis az elsősegélynyújtás tarsadalmasitani kell! Már rég része kellene legyen az oktatásnak!

 • User
  Dátum: 2023. január 11., 22:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A csapon is Ti folytok!!!
  Évek óta helyben topogtok, a képzéseitek gyengék! Az oktatókba nagyon kevés pedagógia szorúlt! A diákoknak megrendezett versenyek a 90es évek Moszkva terére emlékeztetnek! Nézzetek vissza 15-20 évvel ezelőtti versenyeket!! Ott még verseny volt és nem színjáték!!! A csőcseléknek nincs helye!