Felhívás!

Hadifoglyokat tüntettek ki

Hadifoglyokat tüntettek ki Kovászna megye

Kisebb ünnepségek keretében tegnap Sárfalván és Lemhényben is hadifoglyokat tüntettek ki. A Kézdivásárhelyhez tartozó településen Máté Lajos, míg Felsőlemhényben Tódor Antal részesült az Áder János, Magyarország elnöke által adott elismerésben.

Az említett volt hadifoglyokat Kovászna Megye Tanácsa küldöttsége és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának delegációja kereste fel otthonukban. Az 1920. augusztus 27-én született Máté Lajos bácsi népes családja jelenlétében fogadta a magas rangú vendégeket, a kitüntetési ceremóniát Percze László konzul vezényelte le, közreműködött Antal Tibor gyimesi népdalénekes, díszőrséget állt vitéz Szima Csaba és két hagyományőrző bajtársa.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, amit Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozott, Tóth László főkonzul nyújtotta át, méltatva Lajos bácsi érdemeit. A háziak részéről a kitüntetett fia, Máthé Benedek beszélt elérzékenyülve édesapjáról. Jókívánságait Derzsi Gyula, Kézdivásárhely alpolgármestere, valamint a díj felterjesztője, Tamás Sándor megyetanácselnök tolmácsolta.


Lemhényben szintén a család fogadta az 1919. augusztus 17-én született Tódor Antal kitüntetésére érkező vendégeket. A 101. életévét taposó öregúr segítséggel ugyan, de maga jött a látogatókat fogadni, ahol megismétlődött a ceremónia.
Mindkét helyen Antal Tibor vezetésével a nemzeti imáink eléneklésével és rövid fogadással értek véget az események, amelyekre kézdivásárhelyi, illetve lemhényi körképeinkben részletesebben visszatérünk.

Tegnap még állami kitüntetésben részesültek Bartha Mihály, Boér Imre, Nagy Sándor és Szövérfi Árpád veterán honvédek is (lásd írásunkat a 6. oldalon)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. augusztus 2., 15:42
    ÉRTÉKELÉS: 1

    NEM MONDOM, HOGY EZ SEMMI, DE EMBEREK, A FOGOLYSZEDÉS 1945 JÚNIUSA VÉGÉN MARADT ABBA. AZÓTA KI TÖRŐDÖTT EZEKKEL AZ EMBEREKKEL. ELHISZITEK, HOGY SEMMIVEL SE VAGYUNK JOBBAK, MINT AKIK ÖSSZEFOGDOSTÁK ÉS KIHASZNÁLTÁK ŐKET. AKIK JAZAJÖVET PUSZTULTAK EL SENKI NEM TUD RÓLUK, BÁR VALAHOL EMLEEGSSÜK ŐKET…